top of page

ΔΕΛΤΙΟ ΤYΠΟΥ

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΣΤΟΝ ΕΜΠΟΡΕΙΟ ΤΗΣ ΝΙΣΥΡΟΥ


Η σύγκλητος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στη συνεδρίαση της 27ης Οκτωβρίου 2021, αποφάσισε την αποδοχή παραχώρησης δημοτικού οικήματος από το Δήμο Νισύρου για εγκατάσταση επιστημονικών οργάνων με στόχο την πραγματοποίηση περιβαλλοντικών μετρήσεων και ερευνητικών δραστηριοτήτων του Εργαστηρίου Κλιματολογίας και Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος σε συνεργασία με την Έδρα της UNESCO, Con-E-Ect.

Της απόφασης αυτής προηγήθηκαν οι αποφάσεις της Συνέλευσης του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ, της συνεδρίας 29-7-2021, και η υπ’ αριθμό 80/2021 απόφαση κατά πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Νισύρου, που εγκρίνει την παραχώρηση του ηφαιστειολογικού παρατηρητηρίου στον Εμπορειό για την εγκατάσταση ερευνητικών υποδομών του Εργαστηρίου Κλιματολογίας και Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με Έδρα UNESCO, Con-E-Ect.


Το πρώην σχολείο του Εμπορειού θα φιλοξενήσει Περιβαλλοντικό Κέντρο Έρευνας και Εκπαίδευσης. Στο κέντρο αυτό θα λειτουργήσει Επιστημονικό εργαστήριο της Φύσης, ως παράστημα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Τμήματος Γεωλογίας και Κλιματολογίας. Θα αποτελέσει ένα διαρκές εργαστήριο στο οποίο θα εξετάζονται και θα αναλύονται όλα τα φυσικο-περιβαλλοντικά φαινόμενα. Θα υπάρξει εγκατάσταση επιστημονικών οργάνων για πραγματοποίηση περιβαλλοντικών μετρήσεων καθώς και ερευνητικών δραστηριοτήτων του Εργαστηρίου Κλιματολογίας και Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος. Το νησί της Νισύρου από μόνο του, προσφέρεται ως Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών (Natural Sciences Laboratory). Οι ερευνητικές δραστηριότητες του Εργαστηρίου Κλιματολογίας και Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος θα πραγματοποιούνται σε συνεργασία με την Πανεπιστημιακή Έδρα UNESCO Con-E-Ect «Προστασία και διατήρηση σε Παρόχθια και Δελταϊκά Οικοσυστήματα και ανάπτυξη του Οικοτουρισμού», που εδρεύει στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος στο campus της Δράμας.


Επιπρόσθετα, το σχολείο του Εμπορειού θα αποτελέσει χώρο διδασκαλίας και πάλι, αυτή τη φορά θα χρησιμοποιηθεί για την πραγματοποίηση θερινών σχολείων (summer schools), Διεθνών Συνεδρίων σχετικά με την Κλιματική Αλλαγή, την δραστηριότητα του Ηφαιστείου του νησιού αλλά και τις Επιστήμες της Γης και του Νερού γενικότερα. Όλες αυτές οι δραστηριότητες θα απευθύνονται σε φοιτητές και όχι μόνο, για την επιστημονική κατάρτιση και ευαισθητοποίησή τους σε περιβαλλοντικά θέματα με στόχο την βιώσιμη ανάπτυξη.

Το εργαστήριο θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη ένταξη των σχολείων της Νισύρου στα σχολεία της UNESCO. Ο Δήμαρχος κ. Χριστοφής Κορωναίος είχε σειρά συναντήσεων με την ομάδα του εργαστηρίου.


Η Έδρα της UNESCO Con – E – Ect έχει αναλάβει την σύνταξη και υποβολή του φακέλου υποψηφιότητας της ένταξης του Ηφαιστείου της Νισύρου στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO.


Το Εργαστήριο Κλιματολογίας και Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος (http://lacae.geol.uoa.gr/en/home-page) ανήκει στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και αποτελεί την επέκταση του ιστορικού Εργαστηρίου Κλιματολογίας που ιδρύθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα. Το Εργαστήριο ειδικεύεται στην έρευνα για την κλιματική μεταβλητότητα και την κλιματική αλλαγή, την ποιότητα του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος, την αποτίμηση της ανθρώπινης θερμικής άνεσης με χρήση βιοκλιματικών μοντέλων, τον αστικό σχεδιασμό από βιομετεωρολογικής πλευράς και τη διερεύνηση των αιτίων και διεργασιών που σχετίζονται με τα ακραία καιρικά φαινόμενα (κύματα καύσωνα, ξηρασία, πλημμύρες, ανεμοστρόβιλοι κ.λ.π.). Η έρευνα για την κλιματική αλλαγή επικεντρώνεται στη μελέτη των τάσεων του κλίματος στο παρόν και στο μέλλον, στην εκτίμηση των περιβαλλοντικών και κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων, καθώς και στα μέτρα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή ή/και μετριασμού των επιπτώσεων αυτής. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβράβευσε το Εργαστήριο Κλιματολογίας και Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος καθώς το επέλεξε να γίνει ιδρυτικό μέλος του πανευρωπαϊκού δικτύου “Copernicus Academy”. Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Copernicus Academy είναι μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που στόχο έχει να προσελκύσει νέους χρήστες των δορυφορικών δεδομένων του προγράμματος Copernicus.


Ο Δήμος Νισυρίων χαιρετίζει αυτές τις αποφάσεις και στηρίζει έμπρακτα το στόχο η Επιστήμη, η Έρευνα και η Καινοτομία να ακουμπά στα Σχολεία του Νησιού και να περνά στην ανάπτυξη της Γνωστικής βάσης των Παιδιών, καθώς και την συμμετοχή τους σε αυτή την Πανήγυρις που συνδέει Εκπαίδευση, Περιβάλλον, Σεβασμό στη Φύση και Αριστεία.
30 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Παρακολουθήστε από αύριο την Ακουλουθία των Χαιρετισμών και της Μεγάλης Εβδομάδας, σε ζωντανή μετάδοση από την Παναγία Ποταμίτισσα στην ιστοσελίδα του Δήμου Νισυρίων www.nisyros.gr/live2

Comments


bottom of page