top of page

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2022 – ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΑ ΕΜΠΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Θα θέλαμε να είναι πρωταπριλιάτικο «καλοπροαίρετο» ψέμα λόγω του εθίμου, αλλά δυστυχώς ο μήνας Απρίλιος μπήκε για τη Νίσυρο με εμπρησμούς και καταγγελίες.


1. ΠΕΜΠΤΗ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΟΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥ ΜΑΝΔΡΑΚΙΟΥ

Υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα στο Μανδράκι που αφορά στις οσμές που προέρχονται από τη δεξαμενή αποβλήτων που βρίσκεται στην είσοδο του οικισμού, ακριβώς δίπλα από το λιμάνι.

Στην περιοχή Μιραμάρε υπάρχει δεξαμενή άντλησης και μεταφόρτωσης λυμάτων που προέρχονται από τη κεντρική δεξαμενή στην είσοδο του οικισμού Μανδρακίου Νισύρου. Οι δυο δεξαμενές συνδέονται με αγωγό που περνά από τον κοινοτικό δρόμο που συνδέει το Μανδράκι με τους άλλους οικισμούς. Η δεξαμενή αυτή και ο αγωγός εγκαταστάθηκαν πριν περίπου 15 χρόνια. Η μεγάλη δεξαμενή στην είσοδο του οικισμού εγκαταστάθηκε πριν 20 χρόνια. Ο λόγος που κατασκευάστηκε η 2η μικρή δεξαμενή έχει να κάνει με τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και αφορά κυρίως τις οσμές που εκλύονται στην είσοδο του οικισμού από όπου περνούν εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.

Όμως, επειδή το καλοκαίρι περιμένουμε και θέλουμε να έρθει πολύς κόσμος στο νησί μας, το πρόβλημα των οσμών θα πρέπει να εξαλειφθεί.

Στην προσπάθειά μας να θωρακίσουμε την υπάρχουσα εγκατάσταση και να διευκολυνθεί η άντληση των ακάθαρτων λυμάτων από την υφιστάμενη δεξαμενή, υπέστη ο Δήμος άδικη καταγγελία στην Αστυνομία με σκοπό την διακοπή των εργασιών. Την Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2022, την ώρα που εκτελούνταν οι εργασίες εμφανίστηκε η Αστυνομία και ζήτησε χωρίς κάποια αιτιολογία από το Δήμαρχο να σταματήσουν και να μεταβεί στο αστυνομικό τμήμα. Αμέσως μετά ήρθε καταγγελία από τον ιδιοκτήτη τεσσάρων μικρών διαμερισμάτων τα οποία βρίσκονται απέναντι στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ και που σήμερα στεγάζει μονάδα ηλεκτρισμού για έκτακτες ανάγκες, αναφέροντας αναληθή στοιχεία σε σχέση με τις εργασίες, με σκοπό με αυτά να παρεμποδίσει την υλοποίηση οποιασδήποτε παρέμβασης. Στις 31/3/2022 είχε κατατεθεί στην Αστυνομία Νισύρου έγγραφο από το Δήμαρχο για τις εργασίες επισκευής του δικτύου.

Καταγγελία από το ίδιο άτομο έχει ξαναγίνει το 2017 για να σταματήσει η μεταφορά λυμάτων από τη θέση Μιραμάρε και να σταματήσει η εναπόθεση λυμάτων σε αποστραγγιστικούς λάκκους στην περιοχή των ΧΥΤΑ, θεωρώντας την παράνομη. Η μοναδική εναλλακτική λύση είναι να οδηγούνται τα λύματα στο θαλάσσιο περιβάλλον. Ασκήθηκε ποινική δίωξη εις βάρος του Δημάρχου και κατετέθη αγωγή για παράβαση καθήκοντος στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου. Μετά από έλεγχο του Τμήματος Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κατατέθηκε η υπ' αριθ. πρωτ. 8224/16-11-2017 Υγειονομική Έκθεση της από 20-9-2017 αυτοψίας στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Κω, η οποία αναφέρει: «Στη θέση Μιραμάρε δεν διαπιστώθηκε πρόβλημα Δημόσιας Υγείας ή γενικότερα υποβάθμιση του περιβάλλοντος». Ο Δήμαρχος με την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου της 22ας Αυγούστου 2022 με αριθμό πρωτοκόλλου ΕΜΠ.Μ.Α/ΔΩΔ./46, αθωώθηκε.

Στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας των κατοίκων και των επισκεπτών.

Από το 2016 έχει ξεκινήσει η προσπάθεια εγκατάστασης νέου βιολογικού καθαρισμού. Για πρώτη φορά στην ιστορία του τόπου έχει εγκριθεί μελέτη, έχει χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ», νυν «Αντώνης Τρίτσης», έχει δημοπρατηθεί και καλώς εχόντων των πραγμάτων στους επόμενους δυο μήνες ξεκινά και η εγκατάσταση βιολογικού καθαρισμού που θα λύσει όλα τα προβλήματα διαχείρισης λυμάτων.


ΣΑΒΒΑΤΟ 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ – ΕΜΠΡΗΣΜΟΣ ΣΤΟ ΧΥΤΑ


Το Σάββατο 2 Απριλίου, τις πρωϊνές ώρες, έγινε εμπρησμός από αγνώστους στο χώρο του ΧΥΤΑ. Ο Δήμαρχος ενημερώθηκε την 9η ώρα π.μ., μετέβη στο χώρο μαζί με εκπρόσωπο των εθελοντών πυροσβεστών της Νισύρου, όπου και αντίκρυσαν πυρκαγιά μεγάλης έντασης να επεκτείνεται σε ολόκληρο τον χώρο του ΧΥΤΑ. Αμέσως ειδοποιήθηκε η Αστυνομία Νισύρου και η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κω. Στο σημείο κατέφθασαν αστυνομικοί όπου απαγόρευσαν την πρόσβαση προς το ΧΥΤΑ και έκλεισαν το δρόμο με ταινία σήμανσης. Σε αυτή την κρίσιμη για τον τόπο μας κατάσταση, ορισμένα άτομα, αντί να συμβάλουν στην επίλυση του προβλήματος, με υπονομευτικές ενέργειες άρχισαν να αναρτούν φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να δυσφημίσουν τη Δημοτική αρχή και το νησί μας. Ο Δήμος Νισύρου είναι από τους λίγους Δήμους που έχει πιστοποίηση ISO 14000 για το περιβάλλον, όμως καμιά πιστοποίηση δεν αντέχει στην μανία των εμπρηστών. Παρά το γεγονός ότι υπήρχε ταινία σήμανσης (κόκκινη κορδέλα) της αστυνομίας που δήλωνε την απαγόρευση διέλευσης σε απόσταση 800 μ. από το χώρο της πυρκαγιάς, ένας αλλοδαπός (πιθανόν σε εντεταλμένη αποστολή), αγνόησε την αστυνομική απαγόρευση, έφτασε στο σημείο βγάζοντας φωτογραφίες και βίντεο και τις δημοσίευσε στα κοινωνικά δίκτυα. Στόχος του ήταν η δυσφήμιση του νησιού μας και της Δημοτικής Αρχής. Ο καπνός από την καύση των απορριμμάτων ήταν αποπνικτικός. Να υπενθυμίσουμε ότι η καύση των απορριμμάτων σταμάτησε το Σεπτέμβρη του 2014 με την ανάληψη των καθηκόντων της σημερινής δημοτικής αρχής. Μέχρι τότε τα απορρίμματα καίγονταν κάθε μία ή δύο εβδομάδες.

Την Δευτέρα 4 Απριλίου, έφτασε στο νησί ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κω για να αξιολογήσει την κατάσταση και πήρε κατάθεση από τον Δήμαρχο και εκπρόσωπο τον εθελοντών πυροσβεστών. Με τις οδηγίες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η κατάσβεση της φωτιάς ξεκίνησε την Τετάρτη 6 Απριλίου παρουσία του Δημάρχου και του Αντιδημάρχου με χωματουργικά μηχανήματα τα οποία κατέσβησαν τη φωτιά με την εναπόθεση πολλών κυβικών μέτρων χώματος.

3. ΔΕΥΤΕΡΑ 4 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΔΙΑΡΡΟΗ ΛΥΜΑΤΩΝ

Τη Δευτέρα 4 Απρίλιου 2022, στις 9.30 π.μ. ενημερώθηκε ο Δήμαρχος ότι υπάρχει διαρροή λυμάτων στην περιοχή Πιαούλι. Αμέσως ειδοποιήθηκε η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου για την αποκατάσταση της διαρροής. Στο σημείο εκείνο βρέθηκαν πάνες μωρών, μωρομάντηλα και καρότα με τα οποία είχε φράξει ο αγωγός. Μετά από περίπου 1 ώρα αποκαταστάθηκε η ζημιά. Όμως αμέσως μετά εκλήθη ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Βασίλης Πάχος από την Αστυνομία με την διαδικασία του αυτόφωρου για την κατάθεση των γεγονότων λόγω καταγγελίας που έγινε. Το απόγευμα στις 14.30 έφτασε στο Δήμο η καταγγελία που έγινε από δημότη της Νισύρου.

Η Δημοτική αρχή προχωρεί ακάθεκτη στο έργο της, αλλάζοντας και δημιουργώντας τη Νίσυρο της προόδου και της ευημερίας.

Ενέργειες και καταγγελίες που έχουν άλλους σκοπούς και κρύβουν ανόητες πολιτικές αντιπαραθέσεις δεν αφορούν τη Δημοτική Αρχή, που υπόσχεται και πάλι να προχωρήσει παρ’ όλα τα εμπόδια στην υλοποίηση των στόχων του προγράμματός της.

Ξεπερνάμε υπονομευτικές ενέργειες και σκοπιμότητες, που τις αφήνουμε στην κρίση του κάθε πολίτη του νησιού μας, έχοντας πάντα ως στόχο την βελτίωση της ζωής των κατοίκων της μαζί με την συνολική εικόνα της Νισύρου.

45 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Παρακολουθήστε από αύριο την Ακουλουθία των Χαιρετισμών και της Μεγάλης Εβδομάδας, σε ζωντανή μετάδοση από την Παναγία Ποταμίτισσα στην ιστοσελίδα του Δήμου Νισυρίων www.nisyros.gr/live2

Comments


bottom of page