top of page

7η ΝΙΣΥΡΙΚΗ ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑ-

ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΙΩΤΗ ΣΕ ΜΕΓΑ ΕΥΕΡΓΕΤΗ ΤΗΣ ΝΙΣΥΡΟΥ- ΑΠΟΝΟΜΗ ΑΡΙΣΤΕΙΟΥ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟ ΓΙΑΝΝΗ ΧΑΡΤΟΦΥΛΗ-ΕΠΑΙΝΟΣ ΣΤΟΥΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣΜε μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 7ης Αμφικτυονίας στο κατάμεστο από κόσμο προαύλιο του Ζωσιμοπουλείου Θεάτρου. Παρόντες ήταν ο πρώην υπουργός και βουλευτής κ. Γεώργιος Νικητιάδης, και ο Έπαρχος Κώ-Νισύρου κ. Γιάννης ΚαμπανήςΤην πρώτη ημέρα εργασιών 11 Αυγούστου, έγινε η παρουσίαση δύο βιβλίων που εξέδωσαν ο Δήμος Νισύρου και η Εταιρία Νισυριακών Μελετών. Την εκδήλωση άνοιξε η παρουσίαση του 1ου βιβλίου, με τίτλο: “ Γιάννης Ν. Κατσιματίδης- Ένας ξεχωριστός Νισύριος ποιητής και λαογράφος”, έκδοση του οποίου έκανε ο Δήμος μας, Δήμος Νισύρου. Την παρουσίαση ανέλαβε ο ίδιος ο συγγραφέας του βιβλίου, ο κ. Κώστας Σκανδαλίδης, ο Δήμαρχός κ. Χριστοφής Κορωναίος και η κ. Κυριακή Τορίζη.


Στη συνέχεια έγινε η παρουσίαση του βιβλίου: 22ος Τόμος ΝΙΣΥΡΙΑΚΑ, αφιερωμένος στον εκδότη και συντάκτη της 1ης ελληνόφωνης εφημερίδας στην Αμερική Κωνσταντίνο Δ. Φασουλαρίδη, έκδοση της Εταιρείας Νισυριακών Μελετών. Την παρουσίαση έκαναν ο πρόεδρος της ΕΝΜ κ. Κώστας Χαρτοφύλης, η κ. Αγγελική Γενά και η κ. Ασημένη Μπίλλη.Τη Δεύτερη μέρα εργασιών, 12 Αυγούστου, ο Δήμαρχος παρουσίασε τον απολογισμό πεπραγμένων του Δήμου Νισύρου.


Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο έργο της ύδρευσης και της αποχέτευσης. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι το έργο της ύδρευσης των οικισμών του Εμπορειού και των Νικειών, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα “ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ”, με το ποσό των 1.500.000 ευρώ, έχει ολοκληρωθεί και βρισκόμαστε στο στάδιο των δοκιμών του συστήματος.


Σχετικά με το έργο της εγκατάστασης του βιολογικού καθαρισμού, που χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα “ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ”, με το ποσό των 2.500.000 ευρώ, έχουν ξεκινήσει εργασίες και στο επόμενο έτος θα έχουν ολοκληρωθεί. Το έργο αυτό περιλαμβάνει πέρα της μονάδας βιολογικού καθαρισμού, την εγκατάσταση αγωγών και τη μεταφορά λυμάτων από το Μανδράκι προς τη μονάδα βιολογικού.


Το έργο της ύδρευσης και της αποχέτευσης του Μανδρακίου και των Πάλων, που αφορά την εγκατάσταση νέων δικτύων και χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα “ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ”, με το ποσό των 3.500.000 ευρώ, βρίσκεται στο στάδιο δημοπράτησης από την ΜΟΔ, Μονάδα Διαχείρισης έργων του υπουργείου ανάπτυξης. Το έργο περιλαμβάνει και την εγκατάσταση αγωγών για τη μεταφορά νερού από την αφαλάτωση στους Πάλους και στις κεντρικές δεξαμενές του Μανδρακίου, καθώς και αγωγό για τη μεταφορά λυμάτων από τους Πάλους στη μονάδα βιολογικού καθαρισμού.Για την επέκταση του λιμανιού του Μανδρακίου, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου, με το ποσό των 2.000.000 ευρώ, ανέφερε ότι η μελέτη έχει ολοκληρωθεί και βρισκόμαστε στη σύνταξη περιβαλλοντικών όρων, αφού έχει ολοκληρωθεί το έργο της χάραξης του Αιγιαλού και της παραλίας. Η μελέτη του έργου αυτού, ύψους 205.000 ευρώ, χρηματοδοτήθηκε από το Λιμενικό ταμείο Κω, Αστυπάλαιας και Νισύρου.


Ο Δήμαρχος έκανε αναφορά σε δεκάδες έργων που εκτλέστηκαν και ιδιαίτερα η ανακαίνισης των Δημοτικών κτιρίων σε όλους τους οικισμούς, αλλά και για τον καλλωπισμό τους, το νέο τσιμεντοστρωμένο δρόμο που συνδέει το Μανδράκι με το ηφαίστειο, τις πολλές ασφαλτοστρώσεις δρόμων, το νέο γήπεδο ποδοσφαίρου, τις νέες παιδικές χαρές κ.α.Ταυτόχρονα, ο Δήμαρχος έκανε ιδιαίτερη μνεία σε θέματα κοινωνικής πολιτικής. Παρά τη μεγάλη οικονομική κρίση στα δύσκολα χρόνια της πανδημίας, ο Δήμος μας κατάφερε να κρατήσει την κοινωνία όρθια, με τη δημιουργία θέσεων εργασίας.


Μετά το πέρας της αναφοράς των πεπραγμένων από τον Δήμαρχο, ακολούθησαν οι τιμητικές διακρίσεις σπουδαίων προσωπικοτήτων της Νισύρου.


Ο συμπατριώτης μας Νισύριος Νικόλαος Ανδριώτης, ανακηρύχθηκε σε “Μέγα Ευεργέτη της Νισύρου”, για τη μεγάλη του προσφορά των 2.000.000,0 ευρώ, με σκοπό την ανακαίνιση των Δημοτικών Ιαματικών Λουτρών της Νισύρου. Στο σημείο αυτό, να τονιστεί πως ο Δήμαρχος ανέφερε ότι έχει εγκατασταθεί εργολάβος στα Λουτρά και οι εργασίες θα αρχίσουν εντός του Αυγούστου, μετά το πέρας των εορταστικών εκδηλώσεων προς τιμήν της Παναγίας. Ο Δήμαρχος, κ. Χριστοφής Ι. Κορωναίος, στην ομιλία του για την ανακήρυξη, ανέφερε ότι θα ζητήσει από το Δημοτικό Συμβούλιο, η πτέρυγα που θα ανακαινιστεί τώρα, να ονομαστεί: “Πτέρυγα Νικολάου Ανδριώτη”, προς τιμήv του.


Αναφορά στον Νίκο Ανδριώτη έκαναν ο βουλευτής κ. Γιώργος Νικητιάδης και ο Έπαρχος κ. Γιάννης Καμπανής.Στη συνέχεια, απονεμήθηκε στο συμπατριώτη μας, Ιωάννη Διαμ. Χαρτοφύλη, το “Αριστείον Τιμής” του Δήμου μας, για τη μεγάλη του προσφορά στη Νίσυρο, ως Πρόεδρος του Συλλόγου Νισυρίων-Αθηνών “ΓΝΩΜΑΓΟΡΑΣ” και ως εκδότης για περισσότερα από 30 συναπτά έτη της εφημερίδας “ΝΙΣΥΡΙΑΚΑ ΝΕΑ”. Με ένθερμα λόγια αναφέρθηκαν στην προσφορά του κ. Χαρτοφύλη, ο Δήμαρχος, ο κ. Νικητιάδης και ο κ. Καμπανής.Ακολούθησε βράβευση των εθελοντών πυροσβεστών του πυροσβεστικού κλιμακίου της Νισύρου, για τη σπουδαία προσφορά τους στην κατάσβεση πυρκαγιών όποτε χρειάζεται. Οι εθελοντές πυροσβέστες, στους οποίους απονεμήθηκε έπαινος είναι οι ακόλουθοι :


• Νίκος Χαρτοφύλης του Βασίλη-Προκόπη


• Γιάννης Σφακιανός του Σταύρου


• Σταύρος Τσιμισύρης του Ιωάννη


• Δημήτρης Μπαϊράμης του Μελέτη


• Γιώργος Κυπραίος του Νικολάου


• Μανώλης Χασαπλαδάκης του Γεωργίου


• Σταυρούλα Σαχινίδου του Λεωνίδα


• Μανώλης Δερμιτζάκης του Κωνσταντίνου


• Νίκος Κοντογιάννης του Λευτέρη


• Μαριέττα Μακρή του Μιχαήλ


• Χριστόδουλος Τορίζης του Κωνσταντίνου


• Νίκος Λογοθέτης του Μιχαήλ


• Γιάννης Παπαδάκης του Νικολάου


• Κώστας Θεοδώρου του Νικολάου


42 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Παρακολουθήστε από αύριο την Ακουλουθία των Χαιρετισμών και της Μεγάλης Εβδομάδας, σε ζωντανή μετάδοση από την Παναγία Ποταμίτισσα στην ιστοσελίδα του Δήμου Νισυρίων www.nisyros.gr/live2

Comments


bottom of page