top of page

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ETΟΥΣ 2021 ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΙΣΥΡΟΥ

Συμπατριώτισσες, Συμπατριώτες μου, Φίλες και Φίλοι,


Αφήσαμε το 2021 και με αισιοδοξία και πίστη στις δυνάμεις μας για ακόμη μεγαλύτερη πρόοδο για τη Νίσυρο μας και με μεγαλύτερη λαχτάρα για δημιουργία υποδεχθήκαμε το νέο χρόνο 2022.


Ευχόμαστε το 2022 να είναι έτος υγείας, ειρήνης, αλληλεγγύης, αξιοπρέπειας, δικαιοσύνης και ευημερίας για όλους μας.


Το 2021 ήταν ένας χρόνος που έθεσε νέες προκλήσεις για το νησί μας, την Ελλάδα μας και τον πλανήτη ολόκληρο. Η πανδημία αποτέλεσε μια μεγάλη δοκιμασία για όλους μας και είμαστε σίγουροι ότι με την προσωπική και την συλλογική ευθύνη, με εμπιστοσύνη στην επιστήμη, με αλληλεγγύη στον συνάνθρωπο μας, μπορεί το 2022 να είναι η χρονιά που θα ξεπεράσουμε την πανδημία, η χρονιά μιας νέας αρχής για την κοινωνία και την πατρίδα μας.


Το 2021 αντιμετωπίσαμε με θάρρος όλες τις προκλήσεις, ενισχύσαμε την κοινωνία και την οικονομία του νησιού μας με πολλά έργα, προβάλαμε τη Νίσυρο σε παγκόσμιο επίπεδο και δημιουργήσαμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε το 2022 να συνεχιστεί με αμείωτους ρυθμούς το έργο μας και να είναι χρονιά προόδου και αειφορίας επιτυγχάνοντας ακόμα υψηλότερους στόχους.


Η χρονιά που πέρασε αποτέλεσε μια χρονιά μεγάλων αλμάτων, μια χρονιά που έχει χαραχτεί στην ιστορία της Νισύρου σαν η πιο αποτελεσματική χρονιά στην ολοκλήρωση έργων, των περισσότερων δημοπρατήσεων έργων στο νησί μας και τον σχεδιασμό νέων. Αποτέλεσε τη χρονιά που όλα τα έργα υποδομών του νησιού μας μπήκαν στο δρόμο τους. Είναι η χρονιά της κοινωνικής αλληλεγγύης για το δήμο μας με τη δημιουργία δεκάδων θέσεων εργασίας για την δοκιμαζόμενη κοινωνία, οι περισσότερες στην ιστορία της Νισύρου.


Η Δημοτική αρχή είναι πρωτοπόρος στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχει η καινοτομία και η επιστημονική γνώση με στόχο την αλλαγή του ενεργειακού συστήματος της Νισύρου για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων και τις προκλήσεις για την ολοκληρωμένη αξιοβίωτη ανάπτυξη του νησιού μας. Με όλες μας τις δυνάμεις, θα προσπαθήσουμε να γίνουμε ακόμα καλύτεροι στη νέα χρονιά.


Το 2021 υπήρξε μία χρονιά υλοποίησης μικρών και μεγάλων έργων, μία χρονιά με πολύ θετικό πρόσημο στην κοινωνική πολιτική του Δήμου μας. Συνοπτικά παρουσιάζονται παρακάτω τα σπουδαιότερα έργα της χρονιάς που πέρασε.


ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ


Σε μια κατάσταση οικονομικής κρίσης και υπερβολικής ανεργίας η αναζήτηση απασχόλησης αποτελεί για τον κάθε άνεργο μια τεράστια προσπάθεια με πολλά αδιέξοδα. Για αυτό το λόγο η Δημοτική αρχή με πλήρη συναίσθηση της κατάστασης, κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια να προσφέρει θέσεις εργασίας. Η κοινωνία και η ευημερία των πολιτών της Νισύρου αποτελεί πρώτη προτεραιότητα στη χάραξη της πολιτικής μας.


Η Δημοτική αρχή πέραν των θέσεων εργασίας που εξασφάλισε από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ το 2021, δημιούργησε δεκάδες θέσεις εργασίας στο Δήμο και στις Δημοτικές επιχειρήσεις του με χρήση ιδίων πόρων και συγκεκριμένα:


Στο Δήμο Νισύρου:


· Πρόσληψη 19 ατόμων στο Πρόγραμμα Κοινωφελούς Χαρακτήρα του ΟΑΕΔ διάρκειας 8 μηνών.


· Πρόσληψη 9 ατόμων στο Πρόγραμμα Μακροχρόνιων Ανέργων ηλικίας 55-67 ετών του ΟΑΕΔ διάρκειας 24 μηνών (συμμετοχή ιδίων πόρων).


· Πρόσληψη 24 ατόμων για τις θέσεις προσωπικού ΥΕ Γενικών Καθηκόντων για την αντιμετώπιση κατεπειγουσών και πρόσκαιρων αναγκών λόγω εμφάνισης και διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 (συμμετοχή ιδίων πόρων).


· Πρόσληψη 5 ατόμων για την Πυροπροστασία διάρκειας 3 μηνών.


· Πρόσληψη 2 ατόμων για τις θέσεις προσωπικού καθαριότητας σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του τρέχοντος σχολικού έτους.


Στην ΔΗ.Κ.Ε.Ν (Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Νισύρου):


· Πρόσληψη 6 ατόμων σε θέσεις διάρκειας 2 μηνών


· Πρόσληψη 6 ατόμων σε θέσεις διάρκειας 5 μηνών


· Πρόσληψη θεατρολόγου με σύμβαση για τη λειτουργία του θεατρικού εργαστηρίου του Δήμου για παιδιά και ενήλικες.


· Πρόσληψη παιδιάτρου με σύμβαση για την παροχή ιατρικών πράξεων σε παιδιά μια φορά το μήνα.


Στην ΔΗ.ΤΟΥΡ.Ε.Ν (Δημοτική Τουριστική Επιχείρηση Νισύρου) :


· 25 δίμηνες συμβάσεις εργασίας.


· Σε συνεργασία με εθελοντές κτηνιάτρους με έδρα τη Ρόδο και με κάλυψη των εξόδων μεταφοράς και διαμονής στο νησί μας, υλοποιείται το πρόγραμμα στειρώσεων και περίθαλψης για τα αδέσποτα ζώα του Δήμου Νισύρου.


ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΙΑΜΑΤΙΚΑ ΛΟΥΤΡΑ ΝΙΣΥΡΟΥ


Ο μέγας ευεργέτης της Νισύρου, Νίκος Ανδριώτης, κάτοικος Αμερικής, προσέφερε το 2021 το ποσό των 2 εκ. ευρώ, για την ανακαίνιση των Δημοτικών Ιαματικών Λουτρών ενώ ο Δήμος θα συμβάλλει οικονομικά με το ποσό των 2 εκ. ευρώ αντίστοιχα. Όλες οι διαδικασίες, οι μελέτες και οι αναθέσεις των έργων προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς και το νέο έτος 2022, ευχόμαστε να αποτελέσει το σωτήριο έτος της απαρχής ανακαίνισης των Ιαματικών Λουτρών του Δήμου μας.


ΎΔΡΕΥΣΗ-ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ- ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ


1.Το έργο της «ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΕΜΠΟΡΕΙΟΥ ΚΑΙ ΝΙΚΕΙΩΝ» πλησιάζει την ολοκλήρωσή του. Ένα έργο ύψους 1,5 εκατ. ευρώ χρηματοδοτούμενο από το πρόγραμμα Φιλόδημος Ι του υπουργείου Εσωτερικών που θα λύσει μια για πάντα το θέμα της ύδρευσης των Νικειών και Εμπορειού.


2. Το έργο της εγκατάστασης ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ χρηματοδοτήθηκε το 2021 από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών με το ποσό των 2,2 εκ. ευρώ. Έχει γίνει δημοπράτηση του έργου και κατακύρωση στην ανάδοχο εταιρία που θα το υλοποιήσει, οπότε εντός του 2022 αναμένουμε και την ολοκλήρωσή του.


3. Τα έργα της ΥΔΡΕΥΣΗΣ και της ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ τα μεγαλύτερα έργα υποδομής για το νησί μας. Συγκεκριμένα η «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΠΑΛΛΩΝ ΚΑΙ ΜΑΝΔΡΑΚΙΟΥ, ΑΓΩΓΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΠΑΛΛΟΙ-ΕΕΛ ΚΑΙ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΕΕΛ ΝΙΣΥΡΟΥ» και η «ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΜΑΝΔΡΑΚΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΛΩΝ ΚΑΙ ΑΓΩΓΟΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΑΠΟ ΑΦΑΛΑΤΩΣΗ ΠΡΟΣ ΜΑΝΔΡΑΚΙ ΚΑΙ ΠΑΛΟΥΣ». Με την ολοκλήρωση των μελετών τα έργα υπεβλήθησαν προς χρηματοδότηση ύψους 4,1 εκ. ευρώ στο Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών «Αντώνης Τρίτσης» το 2021.Το 2022 αναμένουμε την χρηματοδότηση και δημοπράτηση του συνενωμένου μεγάλου έργου.


4. Η εγκατάσταση δύο νέων δεξαμενών, μία χωρητικότητας 500 κυβικών στο χώρο της μονάδας αφαλάτωσης στο Μανδράκι και άλλη μία χωρητικότητας 200 κυβικών στον οικισμό του Εμπορειού, αυξάνοντας έτσι τη δυναμικότητα παροχής νερού.


5. Μια νέα μονάδα αφαλάτωσης παραγωγής 600 κυβικών μέτρων πόσιμου νερού την ημέρα, έχει χρηματοδοτηθεί από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με το ποσό των 734.000 ευρώ, έχει περάσει το στάδιο αδειοδότησης και εντός του Α΄ εξαμήνου του 2022 αναμένουμε την εγκατάστασή της. Η μονάδα περιλαμβάνει και την εγκατάσταση δικτύου μεταφοράς του αλμόλοιπου στη θάλασσα, 150 μέτρα από την ακτή.


6. Το δίκτυο αποχέτευσης του οικισμού των Νικειών έχει επεκταθεί στην δυτική πλευρά του οικισμού.


ΛΙΜΑΝΙ ΜΑΝΔΡΑΚΙΟΥ


Το έργο της επέκτασης του λιμανιού χρηματοδοτήθηκε το 2018 από το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα με το ποσό των 2 εκ. ευρώ και η μελέτη χρηματοδοτήθηκε το 2020 από το Λιμενικό ταμείο Κώ - Νισύρου - Αστυπάλαιας με το ποσό των 205 χιλιάδων ευρώ. Το 2021 ξεκίνησε η μελέτη του λιμανιού και αναμένεται να ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες.


ΕΡΓΑ ΟΔΟΠΟΙΪΑΣ


1. Η ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ μήκους 2 χιλιομέτρων και κόστους 316.000 ευρώ ολοκληρώθηκε το 2021 με χρηματοδότηση ιδίων πόρων του Δήμου.


2. Η ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΟΔΟΥ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΠΑΛΩΝ ΚΑΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΕΛΙΚΟΔΡΟΜΙΟΥ ΣΤΟ ΜΑΝΔΡΑΚΙ . Ολοκληρώθηκαν μαζί με την ασφαλτόστρωση του δρόμου της Ευαγγελίστριας, με χρηματοδότηση ιδίων πόρων του Δήμου.


3. Η ΤΣΙΜΕΝΤΟΣΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΥΡΑΣ στα Νικειά βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσης, με εναπομείναντες δύο εβδομάδες εργασιών, ένα έργο ύψους 267.000 ευρώ με χρηματοδότηση ιδίων πόρων του Δήμου.


3. Υπεγράφη η ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΜΟ.Μ.ΚΑ (Μονάδα Μελετών και Κατασκευών) του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ύψους 190.000 ευρώ για τη τσιμεντόστρωση του τμήματος του δρόμου που θα συνδέσει το Μοναστήρι του Σταυρού με το Ηφαίστειο. Εντός τών πρώτων μηνών του 2022 θα ολοκληρωθεί η τσιμεντόστρωση του δρόμου και θα συνδεθεί η Νίσυρος περιμετρικά με χρηματοδότηση ιδίων πόρων του Δήμου.


4. Το έργο της ΠΛΑΚΟΣΤΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΤΩΝ ΝΙΚΙΩΝ ύψους 136.000 ευρώ έχει ανατεθεί σε εργολάβο όπως και η υπογειοποίηση των καλωδίων της ΔΕΗ και θα ολοκληρωθούν το πρώτο τρίμηνο του 2022 με χρηματοδότηση ιδίων πόρων του Δήμου.


5. Το νέο ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΕΙΟΥ ύψους 128.000 ευρώ έχει δημοπρατηθεί, έχει αναρτηθεί το έργο και εντός των πρώτων δύο μηνών του 2022 θα ολοκληρωθεί με χρηματοδότηση ιδίων πόρων του Δήμου.


6. Το έργο της ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΔΡΟΜΩΝ ΤΩΝ ΛΥΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΥΛΑΚΙΟΥ υπεβλήθη στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών στην πρόσκληση ΑΤ05 - «Ανάπτυξη της υπαίθρου -Αγροτική Οδοποιία», με έτοιμες μελέτες, για χρηματοδότηση ύψους 1,739,961.3 ευρώ πλέον ΦΠΑ.


ΚΤΙΡΙΑΚΑ ΕΡΓΑ


1. Η ανακαίνιση του ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΠΑΛΩΝ, ύψους 98.000 ευρώ, έχει δημοπρατηθεί, οι εργασίες έχουν ξεκινήσει και εντός των δύο πρώτων μηνών του 2022 θα έχει ολοκληρωθεί με χρηματοδότηση ιδίων πόρων του Δήμου.


2. Το ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΩΝ ΝΙΚΙΩΝ, ανακαινίσθηκε πλήρως με συνδρομή και από το συνεργείο του Δήμου, με χρηματοδότηση ιδίων πόρων του Δήμου.


3. Η ανακαίνιση του ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΕΜΠΟΡΕΙΟΥ, ύψους 140.000 ευρώ, με εγκεκριμένη μελέτη έχει δημοπρατηθεί. Η ολοκλήρωσή του θα γίνει το πρώτο εξάμηνο του 2022, με χρηματοδότηση ιδίων πόρων του Δήμου.


3. Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΦΟΥΡΝΟΣ ανακαινίζεται και εντός του Φεβρουαρίου θα δοθεί προς χρήση με χρηματοδότηση ίδιων πόρων του Δήμου.


4. Το ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΤΩΝ ΠΑΛΩΝ έχει ανακαινισθεί πλήρως και έχει γίνει προσθήκη μιας νέας πτέρυγας ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ. Το έργο έχει παραδοθεί ήδη με χρηματοδότηση ιδίων πόρων του Δήμου.


5. Υποβλήθηκε πρόταση στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Δράσεις αντισεισμικής προστασίας κρίσιμων υποδομών Δήμου Νισύρου», προϋπολογισμού 148.800 ευρώ για τα Δημοτικά κτίρια του Δήμου.


6. Το κτίριο του παλαιού παγοποιείου στην είσοδο του οικισμού Μανδρακίου θα ανακαινισθεί το Α΄ τρίμηνο του 2022 για να χρησιμοποιηθεί ως γραφείο πληροφοριών του ΓΕΩΠΑΡΚΟΥ ΤΗΣ ΝΙΣΥΡΟΥ με χρηματοδότηση ιδίων πόρων του Δήμου.


ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΝΙΣΥΡΟΥ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΩΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΝ ΓΕΩΠΑΡΚΩΝ ΤΗΣ UNESCO


Το Σεπτέμβριο του 2021 κατατέθηκε ο φάκελος υποψηφιότητας της Νισύρου προς ένταξη στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO και ευχόμαστε το 2022 να αποτελέσει το έτος της διεθνούς αναγνώρισης της Νισύρου και της περιβαλλοντικής προστασίας της από το Διεθνή Οργανισμό της UNESCO.


ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ»


Εκτός από τις δυο προτάσεις ύδρευσης και αποχέτευσης, και την πρόταση για την αντισεισμικότητα των κτιρίων, η Δημοτική αρχή έχει καταθέσει και άλλες προτάσεις στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για την αξιοποίηση των πόρων προς όφελος της κοινωνίας με βασικό στόχο την πράσινη ανάπτυξη. Τα παρακάτω έργα με ολοκληρωμένες μελέτες έχουν κατατεθεί προς χρηματοδότηση:


1. ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΑΤ 03 – «Παρεμβάσεις και δράσεις βελτίωσης της διαχείρισης ενέργειας και αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στις υποδομές διαχείρισης υδάτων και λυμάτων»


ΕΡΓΟ : «Υποδομές ΑΠΕ για την Αφαλάτωση: Ανάπτυξη ΦΒ συστήματος 100 KW», 155.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ.


2. ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΑΤ 08 – «Smart cities, ευφυείς εφαρμογές, συστήματα και πλατφόρμες για την ασφάλεια, υγεία - πρόνοια, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, εκπαίδευση - πολιτισμό - τουρισμό και περιβάλλον, δράσεις και μέτρα πολιτικής προστασίας, προστασίας της δημόσιας υγείας και του πληθυσμού από την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19»


ΕΡΓΟ:« Smart Energy - SMART NISYROS», 779.577 ευρώ.


3. ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΑΤ 12 - «Δράσεις Ηλεκτροκίνησης στους Δήμους».


ΕΡΓΟ: «Αγορά ηλεκτροκίνητων οχημάτων», 663.660 ευρώ


4. ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ AT14 – «Ελλάδα 1821-Ελλάδα 2021»


ΕΡΓΟ: «Ψηφιοποιημένα ιστορικά ντοκιμαντέρ μικρού μήκους για εκπαιδευτικές δράσεις με ψηφιακές εφαρμογές και λοιπές δράσεις με πολιτιστικό, τουριστικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα», 303.800 ευρώ (συμπ/νου Φ.Π.Α. 24%)


ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ


Το 2021, ο Δήμος μας για πρώτη φορά στην ιστορία του, έχει μετατραπεί σε ερευνητικό κέντρο. Συμμετέχει σε 3 Ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα, που αφορούν στην ενεργειακή απόδοση και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ενώ παράλληλα έχει συνάψει Προγραμματικές Συμβάσεις με Πανεπιστήμια της χώρας μας.


1. Ευρωπαϊκό πρόγραμμα NESOI, ενταγμένο στο πλαίσιο HORIZON 2020.


2. Ερευνητικό πρόγραμμα IANOS, χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο HORIZON 2020.


3. Το πρόγραμμα PRISMI-PLUS, χρηματοδοτούμενο από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα INTERREG.


4. Προγραμματική Σύμβαση του Δήμου με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, με την ολοκλήρωση του Ενεργειακού Σχεδιασμού της Νισύρου προς ένα Πλήρες Πράσινο Ενεργειακό Νησί.


5. Προγραμματική σύμβαση με το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος,με έδρα τη Θεσσαλονίκη για τη σύνταξη του φακέλου υποψηφιότητας της Νισύρου και την ένταξή της στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO.


6. Η συμφωνία με το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών θα δώσει στη Νίσυρο μία πανεπιστημιακή διάσταση και από το καλοκαίρι του 2022 θα λειτουργήσει το παράρτημα του εργαστηρίου «Κλιματικής Αλλαγής», με την εγκατάσταση επιστημονικών οργάνων και τη διδασκαλία μαθημάτων στο παλαιό Δημοτικό σχολείο του Εμπορειού.


7. Το 2022,υπογράφουμε προγραμματική σύμβαση με το Τμήμα Ηλεκτρονικών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για τη μετατροπή της Νισύρου σε έξυπνο νησί.


8. Προγραμματική Σύμβαση του Δήμου με το Τμήμα Γεωτεχνικής Μηχανικής της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών, του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π) για την Τεχνικογεωλογική και Γεωτεχνική μελέτη του Οξού της Ιεράς Μονής της Παναγίας Σπηλιανής.


Το 2022, (το α΄ εξάμηνο), θα αποτελέσει τη χρονιά, όπου ο Δήμος θα αποκτήσει πέντε νέα οχήματα νέας τεχνολογίας, για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του.


ΕΠΙΛΟΓΟΣ


Το 2022, θα συνεχίσει να είναι ένα έτος προόδου, δημιουργίας και ευημερίας για τη Νίσυρο και τους πολίτες της.


Εργαζόμαστε ακατάπαυστα για την οικοδόμηση και την διατήρηση σχέσης εμπιστοσύνης με την κοινωνία της Νισύρου. Επιδιώκουμε την ανάπτυξη του τόπου με έργα και δράσεις με πόρους του Δήμου αλλά και χρηματοδοτούμενους από το Ελληνικό κράτος και την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Ένας μικρός νησιωτικός δήμος, κάνει άλματα μεγάλα. Τα δυο μεγάλα έργα υποδομής, της ύδρευσης και της αποχέτευσης μαζί με την μονάδα βιολογικού καθαρισμού, θα δώσουν λύσεις σε χρόνια προβλήματα του νησιού. Όλα τα έργα προς χρηματοδότηση αφορούν μέρος του στρατηγικού και επιχειρησιακού σχεδίου ολοκληρωμένης χωρικής προσέγγισης. Αξιοποιώντας τις τοπικές παραγωγικές δυνάμεις στοχεύουμε σε μια βιώσιμη, ήπια, οικολογική και διαφοροποιημένη ανάπτυξη, σεβόμενοι το περιβάλλον και την ιδιαιτερότητα των φυσικών και πολιτιστικών πόρων του νησιού μας.


Εμείς σχεδιάζουμε προσεχτικά το μέλλον του τόπου μας. Ενώνουμε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του Δημοτικού συμβουλίου, ενώνουμε την κοινωνία και χτίζουμε μαζί την Νίσυρο του αύριο. Κάθε μικρό και μεγάλο βήμα που κάνουμε μας φέρνει πιο κοντά στο όραμα που έχουμε για τη Νίσυρο, τη Νίσυρο του μέλλοντος που θέλουμε να παραδώσουμε στα παιδιά μας.Χριστοφής Ι. Κορωναίος


Δήμαρχος Νισύρου
88 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Παρακολουθήστε από αύριο την Ακουλουθία των Χαιρετισμών και της Μεγάλης Εβδομάδας, σε ζωντανή μετάδοση από την Παναγία Ποταμίτισσα στην ιστοσελίδα του Δήμου Νισυρίων www.nisyros.gr/live2

Comments


bottom of page