top of page

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος έχει οριστεί από την γενική συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) το 1972, να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου. Η καθιέρωση αυτής της μέρας στοχεύει στην ενημέρωση και αφύπνιση όλων των λαών για τα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

Η φετινή Ημέρα Περιβάλλοντος μας βρίσκει εννιά μέρες μετά τη μεγάλη νίκη της Νισύρου για τη συνέχιση της αναπτυξιακης πορείας για την αναγέννηση της Νισύρου που ξεκινήσαμε πρίν πέντε χρόνια.

Το θέμα της φετινής Ημέρας του 2019 είναι η κλιματική αλλαγή.

Ο Δήμος Νισυρίων υλοποιεί δράσεις που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος. Το πρόγραμμα ανακύκλωσης για την σωστή διαχείριση των στερεών αποβλήτων προχωρεί με σχετικά ικανοποιητικούς ρυθμούς. Για την πλήρη επιτυχία του προγράμματος απαιτείυαι η συνεργασία όλων των κατοίκων και επισκεπτών στη κατεύθυνση της διαλογής των ανακυκλώσιμων υλικών στην πηγή.

Ο Δήμος μας έχει ήδη πέντε ηλεκτρικά τρίκυκλα και δύο ηλεκτρικά μικρά φορτηγά αυτοκίνητα που χρησιμοποιεί για τις εργασίες του δήμου και την συλλογή των αποβλήτων. Στόχος μας είναι η αντικατάσταση όλων των οιχημάτων με ηλεκτρκίνητα για την πλήρη εναρμόνιση του Δημου μας με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαικής Ένωσης.

Η Νίσυρος δεν διαθέτει φυσικούς πόρους πόσιμου νερού με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούμε αφαλάτωση που είναι πολύ ενεργοβόρος μέθοδος. Ο δήμος μας έχει υπογράψει προγραμματική σύμβαση με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) για την χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην παραγωγή πόσιμου νερού. Το έργο ύδρευσης των οικισμών Εμπορειού και Νικειών έχει δημοπρατηθεί και πολύ σύντομα θα ξεκινήσουν οι εργασίες. Η ολοκλήρωση του θα απελευθερώσει τον Δήμο από την χρήση πετρελαιοκίνητων υδροφόρων οχημάτων για τη μεταφορά νερού.

Στον τομέα των υγρών αποβλήτων βρισκόμαστε στο στάδιο δημοπράτησης του βιολογικού καθαρισμού. Μετά από προσπάθειες τεσσάρων ετών πιστεύουμε ότι εντός του έτους θα έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για το σπουδαίο αυτό έργο. Το δυστύχημα είναι ότι παρά τις μεγάλες προσπάθειες να θεραπεύσουμε την έλλειψη βιολογικού καθαρισμού, ορισμένες φορές οι τεχνικές βλάβες των λυματοφόρων και σε άλλες περιπτώσεις οι δολιοφθορές, αποτελούν το κατάλληλο όπλο στα χέρια ορισμένων ατόμων για να δυσφημήσουν το νησί μας.

Πιστεύουμε ότι η συμβολή του καθενός μας στην προστασία του Περιβάλλοντος σε κάθε δραστηριότητά μας αποτελεί σημαντικό στοιχείο για την πρόοδο και την ανάπτυξη. Η εξοικονόμηση ενέργειας, η εξοικονόμηση νερού, η ανακύκλωση νερού και στερεών αποβλήτων είναι δράσεις που οδηγούν στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Η γιορτή της ημέρας του περιβάλλοντος ας αποτελέσει αφορμή να αναλογιστούμε τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που έχουν οι καθημερινές μας δραστηριότητες και να οδηγηθούμε στη χρήση προϊόντων που χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια και δεν παράγουν στερεά απόβλητα.

Χριστοφής Ι. Κορωναίος

Δήμαρχος Νισυρίων

0 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Παρακολουθήστε από αύριο την Ακουλουθία των Χαιρετισμών και της Μεγάλης Εβδομάδας, σε ζωντανή μετάδοση από την Παναγία Ποταμίτισσα στην ιστοσελίδα του Δήμου Νισυρίων www.nisyros.gr/live2

Comments


bottom of page