top of page

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΙΣΥΡΟΥ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΣΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ «ΟΙΚΟΔΟΜΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ – BUILDING EUROPE WITH LOCAL COUNCILLORS BELC»Ο Δήμαρχος Νισύρου κ. Χριστοφής Κορωναίος επισκέφθηκε τις Βρυξέλλες στο πλαίσιο του δικτύου “Οικοδομώντας την Ευρώπη με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης – BELC ” που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 22 με 24 Απριλίου 2024. Ο Δήμος Νισύρου είναι μέλος του Δικτύου «Οικοδομώντας την Ευρώπη με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης – Building Europe with Local Councillors BELC».

Στην αποστολή συμμετείχαν στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την Ελλάδα και την Κύπρο, και είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για μια σειρά ζητημάτων που απασχολούν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στόχος της επίσκεψης ήταν να ενισχυθεί η ανταλλαγή γνώσεων και η συνεργασία μεταξύ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. Η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα διοργάνωσε σειρά συναντήσεων με εμπειρογνώμονες της Ε.Ε. και εκπροσώπους υψηλού επιπέδου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Επιτροπή των Περιφερειών.

 

Κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας, στο Κεντρικό Κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Γενικός Διευθυντής Επικοινωνίας κ. Alessandro Giordani καλωσόρισε τους συμμετέχοντες, αναφέροντας το βασικό σκοπό και τα σημαντικά οφέλη του Δικτύου BELC για τις τοπικές κοινότητες και πώς αυτά μπορούν να εφαρμοστούν στο κάθε Δήμο. Ιδιαίτερα σημαντική στιγμή, η συνάντηση με τον Έλληνα Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος προέβη σε διεξοδική ενημέρωση μέσω ερωτήσεων που δέχτηκε, ενώ αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα παραδείγματα πολιτικών ή πρωτοβουλιών που έχουν υλοποιηθεί με επιτυχία σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, και μπορούν σε όλους τους Δήμους.

Υψηλόβαθμα στελέχη και Εμπειρογνώμονες της Ε.Ε μετέφεραν την τεχνογνωσία τους και την εμπειρία τους σε πολύ σημαντικά θέματα όπως η Μετανάστευση και η Γαλάζια Ανάπτυξη. Μέσα από τις συναντήσεις αυτές αναδείχθηκαν ευκαιρίες που παρέχονται για τα νησιά μας.

Τη δεύτερη ημέρα, οι Δήμαρχοι επισκέφθηκαν γραφεία σημαντικών θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. Εμπειρογνώμονες μετέφεραν την τεχνογνωσία τους σε θέματα Πολιτικής Προστασίας, όπως ποιες είναι οι κύριες προκλήσεις και οι τρέχουσες προτεραιότητες του Συντονιστικού Κέντρου Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών ERCC (Emergency Response Coordination Centre). Η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνόδεψε τους συμμετέχοντες του Δικτύου «Οικοδομώντας την Ευρώπη με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης – BELC» στην αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ολοκληρώνοντας με αυτόν το τρόπο την εξαιρετικά χρήσιμη διήμερη ενημερωτική και  εκπαιδευτική δράση.

Τα βασικά θέματα συζήτησης ήταν: Πως προετοιμάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024, ποιες είναι οι κύριες πολιτικές που θα διαμορφώσουν την ατζέντα της, ποιες οι καθοριστικές πολιτικές που εκπονεί το Ευρωκοινοβούλιο, αλλά και πως ο κάθε δήμος θα μπορεί να προετοιμαστεί για να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που θα προκύψουν.

Ο Δήμαρχος κ. Χριστοφής Κορωναίος  δήλωσε: «Η επίσκεψη στις Βρυξέλλες στα πλαίσια του δικτύου "Οικοδομώντας την Ευρώπη με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης", έδωσε τη δυνατότητα σε εμένα και σε πολλά μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης να έλθουμε σε επαφή με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να αποκτήσουμε πληροφόρηση για θέματα που αφορούν τους Δήμους μας και να επισημάνουμε προβλήματα που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα τα νησιά μας. Σε πολλές παρεμβάσεις μου έκανα αναφορά στην προσπάθεια της Νισύρου να ενταχθεί στο δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO, στα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, και στα θέματα που αφορούν την ιατρική περίθαλψη στα νησιά μας. Καυτηρίασα την πολιτική της Ένωσης απέναντι στη γενοκτονία που συντελείται από το κράτος του Ισραήλ απέναντι στους Παλαιστίνιους και την πολιτική της Ένωσης απέναντι στην Ουκρανία με τα δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ που παρέχει τη στιγμή που τα νησιά μας αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με την έλλειψη γιατρών. Αποκόμισα αρκετή γνώση στα θέματα πολιτικής προστασίας, στα θέματα της κλιματικής αλλαγής και στα θέματα χρηματοδότησης. Ευχαριστώ  την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα για την σπουδαία δουλειά τους και ιδιαίτερα την ακούραστη κ. Ευαγγελία Γεωργίτση».

17 Προβολές0 Σχόλια

Comments


bottom of page