top of page

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΙΣΥΡΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Με τους δημάρχους των 42 νησιών της χώρας με πληθυσμό κάτω των 3.000 κατοίκων συναντήθηκε την Τετάρτη 15 Ιουνίου ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη σύσκεψη έλαβε μέρος και ο Δήμαρχος της Νισύρου κ. Χριστοφής Κορωναίος.


Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του έκανε αναφορά στις υποχρεώσεις της πολιτείας απέναντι στα μικρά νησιά και στη χρηματοδότηση των έργων.

«Η Πολιτεία μας οφείλει να ενισχύει συνέχεια τα νησιά μας με υποδομές, να δημιουργεί νέες δουλειές για τους νέους μας, να φροντίσει για τη συγκοινωνία, για τις τοπικές δομές υγείας και εκπαίδευσης και βέβαια να σας βοηθήσει να κάνετε πράξη την πράσινη μετάβαση, κάτι το οποίο μπορεί να αναδειχθεί σε μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα, ειδικά για τα μικρότερα νησιά μας.

Ξέρετε ότι είναι πολλά αυτά τα οποία πρέπει να γίνουν, αλλά πιστεύω ότι η κυβέρνησή μας έχει αποδείξει ότι έχει τη θέληση να σκύψει πάνω στα προβλήματα, ειδικά των μικρών νησιών» τόνισε στην αρχή της συνάντησης ο Πρωθυπουργός, ο οποίος κατέγραψε τις τοποθετήσεις των Δημάρχων, αναφέρθηκε στις ειδικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, αλλά και στις αναπτυξιακές δυνατότητες που έχουν.

«Μόνο στα 42 νησιά που εκπροσωπούνται σήμερα, οι συνολικές επιχορηγήσεις αγγίζουν σχεδόν τα 500 εκατομμύρια, το Πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ», το Πρόγραμμα «Τρίτσης», στο οποίο υπέρ-εκπροσωπούνται τα μικρά νησιά από τα Υπουργεία, από το ΕΣΠΑ. Σε λίγο θα υπάρχει πρόσθετη χρηματοδότηση και από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ δρομολογείται και ένα καινοτόμο πρόγραμμα, το «Νέαρχος», που είναι ένα ταμείο για ειδικά τοπικά έργα, σε δίκτυα ύδρευσης, σε μονάδες αφαλάτωσης, που είναι τόσο σημαντικές για τα νησιά μας, στη διαμόρφωση λιμένων, αλλά και σε έργα ανανεώσιμων πηγών», σημείωσε ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.


Ο Δήμαρχος Νισύρου στην ομιλία του έκανε αναφορά σε δύο θέματα υψίστης σημασίας για τα νησιά μας. Το πρώτο θέμα αφορά την έλλειψη τεχνικών υπηρεσιών και τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι μικροί δήμοι στην απορρόφηση κονδυλίων. Ζήτησε από τον πρωθυπουργό τη δημιουργία μια κεντρικής υπηρεσίας αποτελούμενης από περισσότερους από 50 μηχανικούς στην πρωτεύουσα της κάθε Νησιωτικής περιφέρειας, και συγκεκριμένα στη Ρόδο, όπου θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για μελέτες και ωρίμανση έργων και στις δημοπρατήσεις έργων. Με αυτό τον τρόπο όλοι οι μικροί δήμοι θα έχουν πρόσβαση σε όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα, Ευρωπαϊκά και εθνικά.

Το δεύτερο θέμα αφορά την δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων. Ζήτησε από τον πρωθυπουργό να προωθήσει την δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων σε όλα τα νησιά για μπορέσουν στην πράξη να εντάξουν στο ενεργειακό τους σύστημα τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να απαγκιστρωθούν από τα καύσιμα υδρογονανθράκων αποκτώντας έτσι ενεργειακή αυτονομία.


Την Τρίτη, 9 Ιουνίου, ο Δήμαρχος είχε συνάντηση με τον υπουργό επικρατείας κ. Γιώργο Γεραπετρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου, που διήρκεσε 20 λεπτά. Ο Δήμαρχος έκανε αναφορά σε όλα τα έργα που εκτελούνται στο νησί και ζήτησε την παρέμβαση του υπουργού για την επίσπευση της χρηματοδότησης του έργου της «αντικατάστασης δικτύων αποχέτευσης Μανδρακίου και Πάλων», ώστε να ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις που θα καλύψουν όλες τις υποδομές του νησιού για την ύδρευση και αποχέτευση. Έκανε αναφορά στο έργο του λιμανιού του Μανδρακίου και στο έργο των Δημοτικών Λουτρών. Προσέφερε στον υπουργό βιβλίο με αναφορά στην αρχιτεκτονική της Νισύρου και τον κάλεσε να επισκεφθεί τη Νίσυρο, ο οποίος και αποδέχθηκε την πρόσκληση και θα βρεθεί στη Νίσυρο στη έναρξη του συνεδρίου «Sustainable Solutions at Times of Transition (SuST)”, όπου κύριος ομιλητής θα είναι μια προσωπικότητα παγκοσμίου εμβέλειας, ο κ. Jeffrey Sachs, διευθυντής του κέντρου «Center for Sustainable Development at Columbia University», του πανεπιστημίου Columbia στη Νέα Υόρκη, και πρόεδρος του Δικτύου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, «UN Sustainable Development Solutions Network».
43 Προβολές

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page