ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ (STORY MAP) ΤΗΣ ΝΙΣΥΡΟΥ
Το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών εκπονεί το Εφαρμοσμένο Ερευνητικό Πρόγραμμα με τίτλο «Δίκτυο Περιπατητικών Μονοπατιών Δήμου Νισύρου: Καταγραφή και Ανάδειξή τους με σύγχρονα μέσα διαδικτυακής ψηφιακής χαρτογραφίας» με φορέα χρηματοδότησης την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Νισύρου (ΔΗΚΕΝ).
Ο αφηγηματικός χάρτης (Story Map) της Νισύρου που θα δημιουργηθεί, χρησιμοποιεί τη γεωγραφία ως μέσο οργάνωσης και παρουσίασης των πληροφοριών, συνδυάζοντας διαδραστικούς χάρτες με κείμενο, φωτογραφίες, βίντεο και ήχο. Ο χάρτης χρησιμοποιεί τα εργαλεία των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (GIS), και παρουσιάζει τα αποτελέσματα της χωρικής ανάλυσης, αλλά δεν απαιτεί από τους χρήστες του να έχουν ειδικές γνώσεις ή δεξιότητες σε GIS. Ο χάρτης αυτός θα περιέχει τις γεω-ηφαιστειολογικές πληροφορίες όλων των περιπατητικών μονοπατιών της Νισύρου σε συνδυασμό με το Πολιτιστικό-Ιστορικό και Βιο-Περιβαλλοντικό καθεστώς.
Έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία οι πρώτες φάσεις του Έργου όπου περιλάμβαναν την απεικόνιση των κυριότερων περιπατητικών μονοπατιών σε χάρτες Google Earth και τη συλλογή βιβλιογραφικών και φωτογραφικών δεδομένων που αφορούν τόσο τη γεωλογία και τη γεωμορφολογία όσο και τη βιοποικιλότητα και τα ιστορικά μνημεία του ηφαιστείου της Νισύρου. Πραγματοποιήθηκαν εργασίες πεδίου για τη συλλογή νέου φωτογραφικού υλικού και βίντεου στα κυριότερα μονοπάτια. Στη συνέχεια δημιουργήθηκε η Γεωβάση Δεδομένων (Geodatabase), η οποία αποτελεί και τη συστηματική συγκέντρωση της υπάρχουσας πληροφορίας (γεωχωρικής και περιγραφικής) για το ηφαίστειο της Νισύρου σε ένα εύχρηστο και λειτουργικό σύστημα με σκοπό την καλύτερη οπτικοποίηση των δεδομένων. Σύμφωνα με το υλικό που συλλέχθηκε, δημιουργήθηκαν θεματικοί χάρτες με τη χρήση Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (GIS), όπου απεικονίζονται τα κύρια σημεία γεω–ηφαιστειολογικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος κατά μήκος των περιπατητικών μονοπατιών.
Συντόμως θα γίνει η δημοσιοποίηση του αφηγηματικού χάρτη στο διαδίκτυο και η ενσωμάτωση του στο Δημοτικό Portal (www.nisyros.gr) ώστε να καθίσταται ευρεία η προβολή του γεωτόπου της Νισύρου και των περιπατητικών διαδρομών τόσο στους κατοίκους, στους επισκέπτες όσο και στους επιστήμονες που μελετούν το ηφαίστειο. Εν συνεχεία η εφαρμογή των αφηγηματικών χαρτών (Story Maps) θα διατεθεί ΔΩΡΕΑΝ στις επαγγελματικές και προσωπικές ιστοσελίδες των κατοίκων για την καλύτερη προβολή της Νισύρου και την προσέλκυση τουριστών.
Comments