top of page

Νίσυρος 21 – 10 – 2018. Δελτίο τύπου.


Νίσυρος, 19 Οκτωβρίου 2018Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το αναπτυξιακό συνέδριο στη Νίσυρο στο Ζωσιμοπούλειο στις 19 Οκτωβρίου με θέμα «Για μια αξιοβίωτη, αειφόρα & ήπια ανάπτυξη της Νισύρου» που συνδιοργανώθηκε από τον Δήμο Νισύρου και την ΜΟΔ. Α.Ε. (Μονάδα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης). Ο στόχος του συνεδρίου ήταν να αναδειχθούν και να τεκμηριωθούν επιστημονικά οι πολύπλευρες αναπτυξιακές δυνατότητες της Νισύρου και να διερευνηθούν οι προϋποθέσεις για την αξιοποίησή τους. Η θεματολογία του βασίστηκε στο «Αναπτυξιακό Στρατηγικό Σχέδιο για την εφαρμογή Προγράμματος Ολοκληρωμένων Παρεμβάσεων στη Νίσυρο» που εκπονήθηκε τον Απρίλιο του 2018 από τη ΜΟΔ και τον Δήμο Νισύρου. Στο συνέδριο υπήρξε ισχυρή εκπροσώπηση της πολιτικής ηγεσίας της χώρας με τον Αναπληρωτή Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριο Σαντορινιό, τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτη Φάμελλο, τον πρώην Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιάννη Τσιρώνη, τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ κ. Παναγιώτη Κορκολή. Η ΜΟΔ εκπροσωπήθηκε από δέκα στελέχη της, τα οποία στήριξαν τις διαδικασίες του συνεδρίου επιστημονικά τεχνικά και οργανωτικά.

Επίσης συμμετείχαν ενεργά με εισηγήσεις και παρεμβάσεις τους ο Βουλευτής Δωδεκανήσων του Σύριζα κ. Ηλίας Καματερός, ο κ. Αντώνης Βουτσίνος, Προϊστάμενος Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου, ο Γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών κ. Μάρκος Δανάς, ο κ. Δημήτρης Λέκκας, Αναπληρωτής Καθηγητής, Διευθυντής του Εργαστηρίου Διαχείρισης Απορριμμάτων, Τμήμα Περιβάλλοντος, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, η κα Νικολή Νίκη από το τμήμα Αγροτικής Οικονομίας της Κω της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου , ο κ. Κώστας Κομνηνός, Γενικός Διευθυντής του Δικτύου Αειφόρων Νήσων ΔΑΦΝΗ, ο κ.Παναγιώτης Παπαβασιλείου, Γεωπόνος από τη Διεύθυνση Αγροτικής Κατάρτισης ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ο κ. Iωάννης Χωροπανίτης από το ΚΑΠΕ (Διεύθυνση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας), ο κ. Σοφιανόπουλος από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, ο κ. Θεόδωρος Γοβδελάς, διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας Aegean Perlites, ο καθηγητής Ηφαιστειολογίας του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κων/νος Κυριακόπουλος, η κα Παυλίνα Μπαρδούλη από το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ, , ο κ. Ιάκωβος Γρύλλης, Μέλος Διοικούσας Επιτροπής ΤΕΕ Δωδεκανήσου, Σύμβουλος Ανάπτυξης, ο κ. Δημήτρης Κ. Παπασωτηρίου, Υπεύθυνος Τμήματος Marketing & Επικοινωνίας με ΟΤΑ από την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης.

Α) Η αναβάθμιση των λιμενικών εγκαταστάσεων στο Μανδράκι. Β) Η κατασκευή βιολογικού καθαρισμού στο Μανδράκι Γ) Η ύδρευση των Οικισμών Εμπορειού και Νικειών Δ) Η ύδρευση και αποχέτευση των Πάλων Ε) Η εγκατάσταση μονάδων αφαλάτωσης με χρήση ΑΠΕ καθώς και για τα έργα άμεσης προτεραιότητας που ακολουθούν. Πρόκειται για:

Α) την Αναβάθμιση του επαρχιακού δρόμου Μανδράκι – Ευαγγελίστριας Β) την Αναβάθμιση του επαρχιακού δρόμου Παναγιάς Κυράς Γ) την Υπογειοποίηση δικτύων στο Μανδράκι Δ) την Ύδρευση του οικισμού στο Μανδράκι Ε) τη Μελέτη προστασίας παραλιακής ζώνης στο Μανδράκι και τους Πάλους και αποκατάσταση της παραλίας στους Πάλους.

«Στρατηγικό Σχέδιο Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ιαματικών Πηγών της Νισύρου» ήταν το θέμα που ανέπτυξε ο κ. Μάρκος Δανάς, Γενικός γραμματέας Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας «Στηρίζοντας την Περιφερειακή Ανάπτυξη- Χρηματοδοτικά Προγράμματα ενίσχυσης της Επιχειρηματικότητας», ήταν το θέμα που ανέπτυξε ο κ. Ιάκωβος Γρύλλης, Μέλος Διοικούσας Επιτροπής ΤΕΕ Δωδεκανήσου, Σύμβουλος Ανάπτυξης, ο οποίος μετέφερε και καλές πρακτικές από μονάδες παραγωγής και τυποποίησης παραδοσιακών προϊόντων που υφίστανται σε μικρά νησιά που παρουσιάζουν κοινά χαρακτηριστικά με τη Νίσυρο.

Η κα. Παυλίνα Μπαρδούλη, από την ερευνητική ομάδα, του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ παρουσίασε το πρόγραμμα «Αξιολόγηση και αξιοποίηση του Γεωτόπου του ηφαιστείου της Νισύρου με σύγχρονα μέσα διαδικτυακής ψηφιακής χαρτογραφίας» που ολοκληρώνεται και θα τεθεί σε εφαρμογή πριν το καλοκαίρι. Ακολούθησε η ενδιαφέρουσα παρουσίαση του θέματος «Αναπτυξιακές δυνατότητες πρωτογενούς τομέα στη Νίσυρο», από την κα. Νίκη Νικολή, Προϊσταμένη του Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας Κω. Εκ μέρους της εταιρείας Περλίτες Αγαίου, ο κ. Θεόδωρος Γοβδελάς, Διευθύνων Σύμβουλος, παρουσίασε τη δραστηριότητα της εταιρείας στη νησίδα Γυαλί και τη συμβολή της στην οικονομία και στο περιβάλλον του νησιού της Νισύρου.

Η «Ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών στερεών απορριμμάτων σε μικρούς και απομακρυσμένους δήμους» ήταν το θέμα που ανέπτυξε ο κ. Δημήτρης Φ. Λέκκας, Αναπληρωτής Καθηγητής, Διευθυντής του Εργαστηρίου Διαχείρισης Απορριμμάτων του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Η «Ανακύκλωση Συσκευασιών και Νησιωτικότητα – Η περίπτωση του Δήμου Νισύρου», αφορούσε η παρουσίαση του κ. Δημήτρη Κ. Παπασωτηρίου, Υπεύθυνου Τμήματος Marketing & Επικοινωνίας με ΟΤΑ, της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης.

«Εξοικονόμηση Ενέργειας και Αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας», ήταν το θέμα που ανέπτυξε ο κ. Ιωάννης Χωροπανίτης, από το ΚΑΠΕ-Διεύθυνση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αναφερόμενος κυρίως στη μελέτη που εκπονεί το ΚΑΠΕ μετά από προγραμματική σύμβαση με τον Δήμο Νισύρου για αφαλάτωση με γεωθερμία χαμηλής ενθαλπίας και ενεργειακή αυτονομία με συνδυασμό ΑΠΕ (αιολική, ηλιακή ενέργεια).

Ο κ. Κων/νος Κομνηνός από το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων ΔΑΦΝΗ αναφέρθηκε στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης στην καθαρή ενεργειακή μετάβαση των νησιών. Τις εργασίες της τρίτης και τελευταίας ενότητας του συνεδρίου άνοιξε ο τέως Υπουργός κ. Γιάννης Τσιρώνης παρουσιάζοντας το θέμα «Πρωτογενής τομέας, απανθρακοποίηση και κοινωνική αλληλέγγυα οικονομία, εφαλτήρια βιώσιμης ανάπτυξης» αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «η βιώσιμη ήπια ανάπτυξη της Νισύρου και ολόκληρης της Ελλάδας των περιφερειών είναι εθνικής σημασίας και ότι είναι είναι τιμή μου να βρίσκομαι μαζί σας σήμερα, γιατί για μένα θα αφήσουμε πίσω μας την κρίση όταν η Νίσυρος ξεπεράσει σε πληθυσμό τους 3000 κατοίκους, και αυτό γίνει ισόρροπα σε όλη την Ελλάδα, χωρίς την μονοκαλλιέργεια του τουρισμού». Συνεχίζοντας επισήμανε ότι το βασικότερο κίνητρο για να εγκατασταθεί κάποιος σε έναν τόπο είναι οι αξιοπρεπείς οικονομικές απολαβές και αυτό μπορεί να εξασφαλιστεί στον πρωτογενή τομέα, μόνο αν τα προϊόντα που παράγονται να έχουν υψηλή προστιθέμενη αξία, δηλαδή να είναι αναγνωρίσιμα, επιλέξιμα και υψηλότερης διατροφικής αξίας από αυτά του ανταγωνισμού και αν ο νέος που θα επιστρέψει στον πρωτογενή τομέα θα έχει υψηλού επιπέδου γνώση. Και οι δύο αυτές προϋποθέσεις καλύπτονται από τις αρχές του συνεργατισμού και της κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας. Τέλος αναφέρθηκε στο πλεονέκτημα της Νισύρου που μπορεί να είναι και πρέπει να γίνει από τις πρώτες περιοχές της Ελλάδας που θα απεξαρτηθούν πλήρως από τα ορυκτά καύσιμα διότι μία περιοχή με ενεργειακή αυτονομία, θα γίνει στο μέλλον πόλος έλξης και τα κτηνοτροφικά και γεωργικά προϊόντα θα είναι πολύ ανταγωνιστικότερα μειώνοντας δραστικά το κόστος της ενέργειας.

«Το Ηφαίστειο της Νισύρου ως γεωχώρος επιστημονικής έρευνας και δυναμικής αξιοποίησης», ήταν το θέμα που ανέπτυξε ο κ.Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος, Καθηγητής Ηφαιστειολογίας, του τμήματος Γεωλογίας και Περιβάλλοντος του ΕΚΠΑ.

Ο κ. Παναγιώτης Παπαβασιλείου, από τη Διεύθυνση Αγροτικής Κατάρτισης του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, παρουσίασε το «Πιλοτικό πρόγραμμα για τη δημιουργία συνεργατικών γεωργικών εκμεταλλεύσεων στα μικρά νησιά». Αναφέρθηκε στα δύο μοντέλα τα οποία προωθούνται: α) το κτηνοτροφικό (αιγοπροβατοτροφία) και β) το συνδυαστικό (μελισσοκομία, αρωματικά φυτά, κ.α.) όπου το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μπορεί να χρηματοδοτεί τον εξοπλισμό και τις υποδομές (π.χ. τυροκομείο), ενώ το Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης να χρηματοδοτεί το μισθολογικό κόστος για ένα χρόνο του προσωπικού (γεωπόνοι, κτηνίατροι, διοικητικοί υπάλληλοι, κλπ) της συνεργατικής επιχείρησης. Τέλος τόνισε ότι η Νίσυρος θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα για την πιλοτική εφαρμογή ενός τέτοιου σχεδίου στα Δωδεκάνησα και πρότεινε την οργάνωση διήμερου workshop με θέμα «Προοπτικές πρωτογενούς τομέα στη Νίσυρο».

Ο κ. Γιώργος Σοφιανόπουλος, από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού αφού παρουσίασε μερικά παραδείγματα, προβολής της πολιτιστικής κληρονομιάς με τη χρήση νέων τεχνολογιών μέσα από τρία έργα του ΙΜΕ τόνισε ότι η εικονική πραγματικότητα και οι νέες τεχνολογίες προσφέρουν αρκετές λύσεις για την προβολή του πολιτιστικού αποθέματος, κάτι που είναι εξαιρετικά χρήσιμο, καθώς μπορούν να προσαρμοστούν στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε τόπου και κάθε τοπικής κοινωνίας.

Τις εργασίες του συνεδρίου έκλεισε ο κ. Χριστοφής Κορωναίος ευχαριστώντας όλους όσους συμμετείχαν και όσους παραβρέθηκαν. Ο Δήμαρχος ανακοίνωσε τα κύρια συμπεράσματα του συνεδρίου, καθώς και τη σύσταση επιτροπής που θα παρακολουθεί την εξέλιξη και εφαρμογή του Σχεδίου, μέσω ενός συμφώνου συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Νισυρίων, της ΜΟΔ, των Υπουργείων και των λοιπών φορέων που συμμετείχαν στο συνέδριο, και το οποίο θα δρομολογηθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Το αναπτυξιακό συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον όσων είχαν την τύχη να βρεθούν στην αίθουσα του Ζωσιμοπούλειου Θεάτρου επιβεβαιώνοντας και αναδεικνύοντας την τιτάνεια προσπάθεια της δημοτικής αρχής που με μεθοδικότητα, πρόγραμμα και υπομονή προσεγγίζει τους στόχους που η ίδια έχει θέσει. Παράλληλα, η οργάνωση, οι υψηλού επιστημονικού επιπέδου και τεκμηρίωσης, παρουσιάσεις – εισηγήσεις των ομιλητών το κατατάσσουν σαν ένα από τα πλέον σημαντικά συνέδρια για την ανάπτυξη που έχουν πραγματοποιηθεί.

20 Προβολές

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Στην Αθήνα, για δεύτερη φορά μέσα στο μήνα, βρέθηκε ο Δήμαρχος Νισύρου, για διεκπεραίωση ζητημάτων που αφορούν τη Νίσυρο. Είχε προγραμματισμένη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υποδομώ

bottom of page