top of page

ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΔΑ 2023 - ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ – ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ ΤΩΝΙΑ ΜΑΡΚΕΤΑΚΗ


Ξεκινούν στις 19 Αυγούστου οι προβολές των ταινιών που συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα της εβδομάδας κινηματογράφου που οργανώνει ο Δήμος Νισυρίων με τίτλο «Ηφαιστειάδα». Η «Ηφαιστειάδα» έχει ξεκινήσει να λειτουργεί εδώ και εννέα χρόνια με υπεύθυνη της οργάνωσης την καταξιωμένη σκηνοθέτη κ. Ελένη Αλεξανδράκη. Η ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΔΑ είναι μία αυτοσχέδια εβδομάδα προβολών ταινιών με επιλογές από τον διεθνή κινηματογράφο. Οι προβολές αυτές πραγματοποιούνται στην αυλή του Παρατηρητηρίου του Ηφαιστείου, στον Εμπορειό της Νισύρου. Ώρα έναρξης 20.30.


ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ, ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΣΤΙΣ 19.00 ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΝΔΡΑΚΙ ΚΑΙ 19.15 ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΛΛΟΥΣ. ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ.Στην φετινή 9η ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΔΑ (19 με 24 Αυγούστου), γίνεται αφιέρωμα στην σπουδαία Ελληνίδα σκηνοθέτη ΤΩΝΙΑ ΜΑΡΚΕΤΑΚΗ (1942-1994)ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΔΑΣ 2023


Ώρα έναρξης 20.30ΣΑΒΒΑΤΟ 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2023


ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΒΙΑΙΟΣ (1973)


Διάρκεια 177’ΚΥΡΙΑΚΗ 20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2023


Η ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ (1984)


Διάρκεια 110’ΔΕΥΤΕΡΑ 21 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2023


ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΝΕΣ ΝΥΧΤΕΣ (1992)


Διάρκεια 135’ΤΕΤΑΡΤΗ 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2023


ΛΕΝΟΜΟΔΑΣΟΣ (1977)


ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ 5 + 6 ΤΗΣ ΣΕΙΡΑΣ


Διάρκεια 42’ και 41’ΠΕΜΠΤΗ 24 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2023


Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ (1967)


Διάρκεια 20’


ΤΩΝΙΑ ΜΑΡΚΕΤΑΚΗ


ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗ


ΜΕΤΑΘΑΝΑΤΙΟ ΠΟΡΤΡΑΙΤΟ (1994)


Διάρκεια 40’Η Τώνια Μαρκετάκη γεννήθηκε το 1942. Σπούδασε με υποτροφία στο Ινστιτούτο Ανωτάτων Κινηματογραφικών Σπουδών Ι.D.Η.Ε.C. Εργάστηκε σαν βοηθός Σκηνοθέτη και βοηθός Μοντέρ κοντά στον Ζαν-Λυκ-Γκοντάρ και τον Νίκολας Ρέυ στο Λονδίνο. Στην Αθήνα εργάστηκε ως καλλιτεχνική συντάκτις, διευθύντρια σελίδας «Γραμμάτων και Τεχνών» και κριτικός κινηματογράφου για τα έντυπα «Δημοκρατική Αλλαγή», «ΤΟ ΒΗΜΑ», και «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ».


Πολυβραβευμένη Σκηνοθέτης του Κινηματογράφου για τις ταινίες της «ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΒΙΑΙΟΣ» 1973,(3 Α' Βραβεία Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης), «Η ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ» 1983,(8 Α' Κρατικά Βραβεία & Βραβείο Καλύτερης Μεσογειακής Ταινίας (Χρυσό Κλαδί Ελιάς), Φεστιβάλ Μπαστιά (Κορσική). «ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΝΕΣ ΝΥΧΤΕΣ» 1992,(5 Α' Κρατικά & 2 Α' Βραβεία του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης) ήταν παράλληλα σεναριογράφος και παραγωγός των ταινιών της. Εκπροσώπησε, επάξια, με τις ταινίες της την Ελλάδα στα Διεθνή Κινηματογραφικά Φεστιβάλ.


Έγραψε το σενάριο και σκηνοθέτησε την τηλεοπτική σειρά ΛΕΜΟΝΟΔΑΣΟΣ, βασισμένη στο βιβλίο του Κοσμά Πολίτη. Σκηνοθέτησε ντοκιμαντέρ στο Αλγέρι και την Ελλάδα. Σκηνοθέτησε θεατρικά έργα. Εργάστηκε σαν Βοηθός Γενικού Διευθυντή στην Κρατική Τηλεόραση. Έκανε Ραδιοφωνικές Εκπομπές (τα κείμενα της ήταν πραγματικά Δοκίμια). Έγραψε ποιήματα και πεζά. Έκανε μεταφράσεις βιβλίων από την αγγλική και γαλλική γλώσσα που όλα έχουν εκδοθεί (των Γκυγιώμ Απολλιναίρ, Β.Γκέρσον, Τζακ Λόντον, και πολλών άλλων).


Μετέφρασε από τα αρχαία ελληνικά τον «ΟΙΔΙΠΟΔΑ ΤΥΡΑΝΝΟ», τους «ΕΠΤΑ ΕΠΙ ΘΗΒΑΙΣ» και την «ΑΝΤΙΓΟΝΗ». Τελευταία της μεταφραστική εργασία (ανολοκλήρωτη), ΤΑ ΟΡΦΙΚΑ, εκδόθηκαν από τον ΕΞΑΝΤΑ μετά το θάνατο της. Έγραψε το Σενάριο «ΚΥΡΑ ΚΥΡΑΛΙΝΑ» βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Παναίτ Ιστράτι και έκανε όλη την προεργασία για τα γυρίσματα της ταινίας, όμως την πρόλαβε ο θάνατος στα 52 της χρόνια.


Μετά το θάνατο της, η Σκηνοθέτης Ελένη Αλεξανδράκη, έγραψε το Σενάριο και Σκηνοθέτησε την ταινία «ΤΩΝΙΑ ΜΑΡΚΕΤΑΚΗ» με θέμα τη ζωή και το έργο της.ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΔΑ 2023


115 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Παρακολουθήστε από αύριο την Ακουλουθία των Χαιρετισμών και της Μεγάλης Εβδομάδας, σε ζωντανή μετάδοση από την Παναγία Ποταμίτισσα στην ιστοσελίδα του Δήμου Νισυρίων www.nisyros.gr/live2

Comentários


bottom of page