top of page

ΕΝΑΡΞΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΕΠΙΣΚΕΥΗΣ ΚΤΙΡΙΟΥ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΕΜΠΟΡΕΙΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΕΝΑΡΞΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΕΠΙΣΚΕΥΗΣ ΚΤΙΡΙΟΥ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΕΜΠΟΡΕΙΟΥ


Ξεκίνησαν εργασίες Επισκευής του Κοινοτικού Κτιρίου της κοινότητας των Εμπορειού-Πάλων Νισύρου, στον Εμπορειό. Το εν λόγω διώροφο κτίριο, ιδιοκτησίας Δήμου Νισύρου, κατασκευάσθηκε πριν από περίπου 100 χρόνια. H αρχιτεκτονική μορφή του κτιρίου διατηρεί λιτά αρχιτεκτονικά στοιχεία του οικισμού. Το κτίριο βρίσκεται πριν την πλατεία του οικισμού Εμπορειός και γειτνιάζει με το ναό του οικισμού στη βόρεια πλευρά του.


Η αρχιτεκτονική του τυπολογία είναι τυπική για τα δεδομένα της εποχής. Το κτίριο είναι διώροφο, έχει επίπεδο δώμα, εσωτερικά και εξωτερικά επιχρισμένο, έχει ξύλινα κουφώματα και κατακόρυφο φέροντα οργανισμό από λιθοδομή πάχους 55 εκ. και έχει συνολικό ύψος 6,40μ. Το ισόγειο αποτελείται από ένα χώρο που λειτουργούσε ως ιατρείο στην ανατολική πλευρά με ανεξάρτητη είσοδο, το χώρο της ξύλινης σκάλας και μία αποθήκη με διαφορετική είσοδο. Η ωφέλιμη επιφάνεια του ισογείου είναι 28,08 τ.μ. Στη βόρεια πλευρά του ισογείου υπάρχει στοά που στηρίζεται με λίθινα τόξα. Ο βόρειος τοίχος του κτιρίου εδράζεται πάνω στον τοίχο της γειτονικής εκκλησίας που προϋπήρχε. Στον όροφο υπάρχει χώρος γραφείου και προθάλαμος. Το κτίριο φέρει σημαντικές φθορές κυρίως λόγω της φυσικής γήρανσης των υλικών και της ελλιπούς συντήρησης.


Το κτίριο αντιμετωπίζει ποικίλα προβλήματα που απαιτούν άμεση αποκατάσταση. Στόχοι της επέμβασης είναι: • Η αντιμετώπιση των οικοδομικών αναγκών, προκειμένου να αποκατασταθούν οι φθορές που έχει υποστεί το κτίριο. • Η αισθητική αναβάθμιση του κτιρίου. • Η διατήρηση της παραδοσιακής ταυτότητας του κτιρίου. • Η πλήρης λειτουργική αξιοποίηση του κτιρίου. Οι λειτουργικές διαρρυθμίσεις με βάση τις ανάγκες της κοινότητας, ταυτόχρονα εξυπηρετούν πάγια αιτήματα των κατοίκων, ανακτώντας τη χρήση που είχε το κτίριο. Στο ισόγειο, προτείνεται να καταργηθεί η αποθήκη και στη θέση της να κατασκευαστεί λουτρό με εσωτερική επικοινωνία με το χώρο του ιατρείου.


Η άμεση αποκατάσταση του κτιρίου κρίνεται αναγκαία. Με την επισκευή αυτή, το μοναδικό κτίριο που διαθέτει ο Δήμος στο κέντρο του οικισμού του Εμπορειού που σήμερα μένει ανενεργό, θα αξιοποιηθεί, αναβαθμίζοντας το αισθητικά και καλύπτοντας τι ανάγκες του Δήμου στην περιοχή. Το κτίριο κατέχει κεντρική θέση στον οικισμό, οπότε με την αποκατάσταση του θα αναδειχθεί και ο περιβάλλοντας χώρος και η προσκείμενη πλατεία. Με τις νέες χρήσεις που θα στεγάσει θα λύσει προβλήματα και ταυτόχρονα και η ζωτικότητα της περιοχής θα αναβαθμιστεί.


Το έργο έχει προϋπολογισμό 145.000,00€ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 24 %. Το έργο χρηματοδοτείται από ΙΔΙΟΥΣ ΠΌΡΟΥΣ του Δήμου Νισύρου.


4 Προβολές

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page