top of page

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΝΕΑΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΑΦΑΛΑΤΩΣΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΝΕΑΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΑΦΑΛΑΤΩΣΗΣ

Τα εγκαίνια της νέας μονάδας αφαλάτωσης του Δήμου Νισύρου τελέστηκαν από τον αναπληρωτή  Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριο Σαντορινιό. Παρόντες ήταν ο Δήμαρχος, μέλη του Δ.Σ., εργαζόμενοι του Δήμου, εκπρόσωποι της εταιρίας ΤΕΜΑΚ,  και πλήθος κόσμου. Τον αγιασμό τέλεσε ο ηγούμενος του μοναστηριού της Παναγίας Σπηλιανής Πάτερ Στέφανος. Η νέα μονάδα είναι δυναμικότητας 300 κυβικών μέτρων πόσιμου νερού ανά ημέρα και εγκαταστάθηκε με επιδότηση της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Με τη νέα μονάδα η δυναμικότητα

Ο Δήμαρχος στην ομιλία του ευχαρίστησε τον υπουργό για την προσφορά και έκανε αναφορά σε όλα τα έργα υποδομών που έχουν ενταχθεί στον Φιλόδημο και στο ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα προς χρηματοδότηση. Έκανε αναφορά στο έργο ύδρευσης των οικισμών Εμπορειού και Νικειών που χρηματοδοτήθηκε από τον Φιλόδημο με 1,5 εκατ. ευρώ και έχει δημοπρατηθεί. Επίσης έκανε αναφορά στα έργα του βιολογικού καθαρισμού, της ύδρευσης αποχέτευσης Πάλων και στο έργο επέκτασης του λιμανιού που χρηματοδοτήθηκε με 2 εκατομμύρια ευρώ από το ειδικά αναπτυξιακό πρόγραμμα.

Ο υπουργός κ. Νεκτάριος Σαντορινιός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σημείωσε την διαφορετική λογική που ο Πρωθυπουργός είχε εκφράσει για την Νησιωτικότητα, πριν περίπου 3 χρόνια, πάνω στην οποία δομήθηκαν οι πολιτικές αυτής της Κυβέρνησης για τα νησιά. Ενώ, εκτενώς περιέγραψε τις πρωτοβουλίες που έλαβε το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την αντιμετώπιση της έλλειψης νερού στα νησιά του Αιγαίου. «Τον Δεκέμβρη του 2016, από αυτό εδώ το νησί, ο Πρωθυπουργός εγκαινίασε μια νέα αντίληψη για την Νησιωτικότητα που είχε περιεχόμενο και στόχο την ουσιαστική ανάπτυξη των νησιών, την βελτίωση της καθημερινότητας των νησιωτών και την εμπέδωση του αισθήματος ισότιμης αντιμετώπισης των κατοίκων των νησιών. Μέσα στο πλέγμα αυτών των πολιτικών, εντάξαμε και τον στόχο της υδατικής αυτονομίας των νησιών του Αιγαίου. Το ζήτημα της υδατικής αυτονομίας αποτελούσε για πολύ καιρό κύριο πρόβλημα για την ανάπτυξη πολλών νησιών, ενώ παράλληλα, η μεταφορά νερού με υδροφόρα για την κάλυψη των αναγκών, στοίχιζε στο Κράτος 5 εκ ευρώ. Βάλαμε στοίχημα, σαν Κυβέρνηση, να πάψει η υδροφόρα να μεταφέρει νερό και να έχουν τα νησιά μας ποιοτικό και αρκετό νερό, όλο τον χρόνο, με την δημιουργία μόνιμων υποδομών. Υλοποιήσαμε ένα μεγάλο σχέδιο επαύξησης αλλά και τοποθέτησης και λειτουργίας αφαλατώσεων στα περισσότερα άνυδρα νησιά του Αιγαίου, φέρνοντας και θεσμικές αλλαγές, έτσι ώστε τα νησιά μας να έχουν τις κατάλληλες υποδομές που θα φέρουν την ανάπτυξη και την πρόοδο. Από την εφαρμογή αυτών των πρωτοβουλιών, εξοικονομήθηκαν πόροι περίπου 4,5εκ που, μέσω της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου, θα διοχετεύονται πάλι πίσω στα νησιά και θα επαν-επενδύονται σε αναγκαία έργα που χρειάζονται».

Ο Υπουργός έκανε αναφορά στο Μεταφορικό Ισοδύναμο, «Απάντηση δική μας στο πρόβλημα των μεγάλων αποστάσεων και της ανάγκης μετακίνησης που έχουν οι νησιώτες ήταν η θεσμοθέτηση του Μεταφορικού Ισοδύναμου. Επιδοτήσαμε το κόστος μεταφοράς των κατοίκων για τις μετακινήσεις τους με πλοία και αεροπλάνα, και επίσης δώσαμε αναπτυξιακές ευκαιρίες στα νησιά επιδοτώντας το κόστος μεταφοράς των προϊόντων των επιχειρήσεων και το κόστος μεταφοράς των καυσίμων που έφερε μείωση στην τελική τιμή της βενζίνης στις αντλίες των νησιών».

1 Προβολή0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Παρακολουθήστε από αύριο την Ακουλουθία των Χαιρετισμών και της Μεγάλης Εβδομάδας, σε ζωντανή μετάδοση από την Παναγία Ποταμίτισσα στην ιστοσελίδα του Δήμου Νισυρίων www.nisyros.gr/live2

Opmerkingen


bottom of page