top of page

ΓΙΑΝΝΗΣ Ν. ΚΑΤΣΙΜΑΤΙΔΗΣ – ΕΝΑΣ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΣ ΝΙΣΥΡΙΟΣ ΠΟΙΗΤΗΣ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΟΣ

Ο Δήμος Νισύρου προχώρησε στην έκδοση του βιβλίου ενός σπουδαίου Νισύριου, του Ιωάννη Ν. Κατσιματίδη, του δικού μας αγαπημένου «Γιάνναρου». Ενός ανθρώπου με πολλές πνευματικές ανησυχίες και συγγραφέα ενός πλούσιου έργου.

Το βιβλίο έχει τίτλο: Γιάννης Ν. Κατσιματίδης – Ένας Ξεχωριστός Νισύριος Ποιητής Και Λαογράφος. Αναφέρεται στη ζωή και στο έργο του Γιάννη Κατσιματίδη και τη συγγραφή του υπογράφει ο καταξιωμένος συγγραφέας Κώστας Ε. Σκανδαλίδης. Ένας συγγραφέας με σπουδαίες εκδόσεις στο ενεργητικό του, με ρίζες από τη Νίσυρο, που προσέγγισε με σεβασμό και ιδιαίτερη εκτίμηση το σκεπτικό και τη φιλοσοφία του αείμνηστου Γιάννη.

Ο Δήμαρχος Νισύρου κ. Χριστοφής Κορωναίος εξέφρασε τη μεγάλη του τιμή και χαρά για την έκδοση αυτού του βιβλίου, αφιερωμένο στον αλησμόνητο Γιάννη Κατσιματίδη, έναν άνθρωπο με τον οποίο συνδεόταν με δεσμούς αγάπης και φιλίας.

Το βιβλίο έχει προλογίσει ο Δήμαρχος και ένα μικρό απόσπασμα παρατίθεται στη συνέχεια:

…. Όλες οι συζητήσεις πάντα γινόντουσαν με συνοδεία ποτού, κυρίως τσίπουρου, και καλού μεζέ. Η παρέα με τον Γιάννη και οι συναντήσεις μας ήταν κάτι από τα αρχαία Ελληνικά συμπόσια, τα συμπόσια φιλοσοφίας και σκέψης.

Όσον αφορά την γραφή του Γιάννη θέλω να πώ ότι είναι πραγματικά λυπηρό που έξέδωσε μόνο ένα βιβλίο ποιημάτων, σίγουρα λόγω των συνθηκών. Στο βιβλίο ποιημάτων «Το Τραγούδι της Άννας», ο Γιάννης χρησιμοποιεί την Καβαφική μέθοδο ανάλυσης της κοινωνίας και της ζωής χρησιμοποιώντας την πλούσια Ελληνική μυθολογία. Οι αναφορές του σε μυθολογικά πρόσωπα και η σύνδεση τους με το σήμερα μέσω ειδικών κωδίκων που επινοεί αποτελεί στοιχείο απέραντης φαντασίας και ιδιαίτερης ευφυΐας. Το θέμα είναι να μεταφράσεις αυτούς τους κώδικες. Σε ορισμένες περιπτώσεις πολύ καυστικός στα δήθεν και στην υποκρισία. Ο Γιάννης στα ποιήματα του επινόησε μια τεχνική να συνδέσει μια φράση από ένα φιλόσοφο ως προοϊμιο του ποιήματος, για να δώσει την δυνατότητα στον αναγνώστη να ερμηνεύσει πιο εύκολα τους κώδικες που μόνο ο ίδιος επινοεί. Οι εμπειρίες του Γιάννη είναι βασισμένες στην γνωριμία του με πολλές κουλτούρες από τα ταξίδια του με καράβια όπου δούλευε ως ασυρματιστής. Υπήρξε ο στυλοβάτης της οικογένειας του στα δύσκολα χρόνια. Οι συζητήσεις μου με τον Γιάννη ήταν σχεδόν καθημερινό φαινόμενο όταν βρισκόμουν στη Νίσυρο. Πάρα πολλές φορές μιλούσε για την τραγικότητα της ζωής, με αναφορές στο Σίσυφο και την σημασία αυτού του μύθου. Πιστεύω ότι με βάση την στενή φιλική μου σχέση με τον Γιάννη μπορώ να πώ ότι θα τον παρομοίαζα με ένα Σίσυφο μέσα στην τραγική διάσταση του κόσμου, όπως θα έλεγε ο Αλμπέρτ Καμί, ένα Σίσυφο που είχε εκφάνσεις χαράς και ευτυχίας τις στιγμές που ήταν με την Άννα του, που διάβαζε, που έγραφε και που βρισκόταν εν μέσω φιλοσοφικών αναζητήσεων με λίγους ανθρώπους.

Ο Δήμος μας αναγνωρίζοντας την συμβολή του αείμνηστου Γιάννη Κατσιματίδη στα γράμματα και στην διατήρηση των παραδόσεων του νησιού μας αναλαμβάνει την έκδοση του βιβλίου. Δεν θα υπήρχε καλύτερος να αναλάβει την οργάνωση του έργου του Γιάννη και την σύνταξη του βιβλίου από τον συγγραφέα Κώστα Σκανδαλίδη. Ο κ. Σκανδαλίδης είναι ένας καταξιωμένος συγγραφέας με σπουδαίες εκδόσεις λαογραφικού χαρακτήρα στο ενεργητικό του. Το γεγονός ότι μέρος των γονιδίων του έχουν ρίζα τη Νίσυρο βοηθά στην καλύτερη κατανόηση του έργου του Γιάννη Κατσιματίδη.

Η παρουσίαση του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι του 2023 στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Δήμου για τη Νισύρικη Αμφικτυονία και διανέμεται δωρεάν σε όλους όσους εκφράσουν την επιθυμία να το διαβάσουν.


21 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Παρακολουθήστε από αύριο την Ακουλουθία των Χαιρετισμών και της Μεγάλης Εβδομάδας, σε ζωντανή μετάδοση από την Παναγία Ποταμίτισσα στην ιστοσελίδα του Δήμου Νισυρίων www.nisyros.gr/live2

Comments


bottom of page