top of page

Ανησυχία για το ενδεχόμενο κλείσιμο του καταστήματος ΕΛΤΑ Νισύρου και την ψήφιση του νέου νομοσχεδίο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΛΤΑ ΝΙΣΥΡΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΠΕΡΙ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΩΝ


Ο Δήμαρχος Νισύρου απέστειλε επιστολή στις 15/01/2021 στον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκο Πιερρακάκη, στον Διευθύνοντα Σύμβουλο των ΕΛΤΑ, κ. Γεώργιο Κωνσταντόπουλο, στον Διοικητή της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πειραιώς και Αιγαίου, κ. Γεώργιο Ροντογιάννη, κοινοποιούμενη σε όλους τους Βουλευτές Δωδεκανήσου, τον Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας Δωδεκανήσου, κ. Γιάννη Φλεβάρη, στον Διευθυντή υποκαταστήματος ΕΛΤΑ Κω, κ. Ιωάννη Πλαγγέτη και στον Διευθυντή υποκαταστήματος ΕΛΤΑ Νισύρου, κ. Νικόλαο Ορσάρη.

Στην επιστολή αυτή ο Δήμαρχος μετέφερε την έντονη ανησυχία του και την ανησυχία της τοπικής κοινωνίας σχετικά με τη ψήφιση του Ν.4758/ΦΕΚ Α 242/4-12-2020 που μέρος του αφορά στις ρυθμίσεις για τα Ελληνικά Ταχυδρομεία. Το εν λόγω νομοσχέδιο προβλέπει την συγχώνευση ταχυδρομικών τομέων και κατάργηση γραφείων ΕΛΤΑ και ιδιαίτερα κατάργηση ταχυδρομικών καταστημάτων σε απομακρυσμένες περιοχές. Αν επιβεβαιωθεί το παρόν και συμπεριληφθεί το μοναδικό κατάστημα του νησιού μας, καταργώντας το, θα αποτελέσει μια καταστροφική εξέλιξη για την εξυπηρέτηση των κατοίκων μας.

Σήμερα, το ταχυδρομικό κατάστημα Νισύρου λειτουργεί με έναν μόνο διοικητικό υπάλληλο ο οποίος πέραν των ταχυδρομικών υπηρεσιών που εκτελεί εντός του καταστήματος, εκτελεί την αστική διανομή και την αγροτική διανομή στους τρεις οικισμούς, εξυπηρετώντας πρωτίστως περίπου 100 συνταξιούχους αποδίδοντάς τους τις συντάξεις τους. Το ταχυδρομείο εκτελεί χρηματοοικονομικές πράξεις, αποστέλλοντας εμβάσματα κάτω των 1000 ευρώ που δεν μπορούν να εκτελεστούν στη μοναδική τράπεζα του νησιού, καθώς επίσης διαχειρίζεται το ΑΤΜ της τράπεζας Eurobank που είναι ένα εκ των δυο ΑΤΜ που υπάρχουν σε ολόκληρο το νησί. Στο κατάστημα εξοφλούνται υποχρεώσεις προς το Δημόσιο και τους οργανισμούς κοινής ωφέλειας (ΟΤΕ, ΔΕΗ, φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας κλπ). Επίσης το κατάστημα έχει σύμβαση με τον Δήμο Νισύρου για την πληρωμή των λογαριασμών Ύδρευσης.

Το κλείσιμο του μοναδικού καταστήματος ΕΛΤΑ στο νησί μας θα οδηγήσει στην απομόνωση και στην έλλειψη επιλογών εάν ληφθεί υπόψη ότι αποτελεί μια από τις τελευταίες υπηρεσίες που έχουν απομείνει. Για μια κοινωνία που προσπαθεί να επιβιώσει κάτω από αντίξοες συνθήκες δίπλα στην παραμεθόριο γραμμή, είναι σημαντικό να έχει ισότιμη πρόσβαση σε υπηρεσίες και να νιώθει ασφάλεια. Η έλλειψη υπηρεσιών ωθεί τους κατοίκους στην εγκατάλειψη των απομακρυσμένων από τα μεγάλα αστικά κέντρα περιοχών.

Προτείνουμε στη διοίκηση του ΕΛΤΑ προτού προβεί σε περικοπές και κλείσιμο καταστημάτων, να ενημερωθούν οι τοπικές αρχές και σε δημόσια διαβούλευση να βρεθούν λύσεις. Για παράδειγμα, αν κάθε Δήμος μπορεί να διαθέσει ένα οίκημα για τη στέγαση του Ταχυδρομείου, να γίνει εξοικονόμηση των μισθωμάτων ή η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού να γίνει μέσω μετακινήσεων υπαλλήλων που πλεονάζουν από άλλους φορείς. Όσον αφορά το Ταχυδρομικό κατάστημα Νισύρου, θα ήταν ευχής έργο να γίνει η επάνδρωσή του με τουλάχιστον άλλον έναν υπάλληλο για την καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων.

Να βρεθεί κάθε δυνατή λύση προτού οδηγηθούν τα ΕΛΤΑ στο κλείσιμο καταστημάτων και να διατηρηθεί το μεγαλύτερο δίκτυο λιανικής στην Ελλάδα με 670 σημεία εξυπηρέτησης. Να βρεθούν λύσεις ώστε να διατηρηθεί ο κοινωνικός χαρακτήρας των υπηρεσιών ΕΛΤΑ που εδώ και 185 χρόνια έχει εδραιωθεί στη συνείδηση όλων των Ελλήνων.

Η επιστολή κατατέθηκε στο Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων στις 19/01/2021 από τον Βουλευτή Δωδεκανήσου κ. Νεκτάριο Σαντορινιό.

17 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Παρακολουθήστε από αύριο την Ακουλουθία των Χαιρετισμών και της Μεγάλης Εβδομάδας, σε ζωντανή μετάδοση από την Παναγία Ποταμίτισσα στην ιστοσελίδα του Δήμου Νισυρίων www.nisyros.gr/live2

Comentários


bottom of page