Συνάντηση του Δημάρχου Χριστοφή Κορωναίου με τον Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος Νοτίου Αιγαίο κ. Ι. Φλεβάρη

Με ζητήματα που αφορούν τη Νίσυρο, και ειδικότερα σημαντικά έργα υποδομής, ασχολήθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Γιάννης Φλεβάρης, κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε πρόσφατα στο νησί.

Επιστρέφοντας χτες από τη Νίσυρο παραχώρησε συνέντευξη τύπου κατά την οποία αναφέρθηκε αναλυτικά σε όσα συζήτησε με τον δήμαρχο του νησιού, με σκοπό όπως είπε τη στήριξη του νησιωτικού δήμου από την περιφέρεια.

«Θέλω να ευχαριστήσω όλους για την αναγνώριση του έργου της περιφέρειας που είναι καθολική. Αυτό δίνει και σε εμάς που την υπηρετούμε και στον ίδιο τον περιφερειάρχη τη δύναμη να βαδίσει ως το τέλος της θητείας και να συνεχίσει με την επόμενη» δήλωσε ο κ. Φλεβάρης ενώ αναφερόμενος στα ζητήματα που συζητήθηκαν είπε τα εξής:

«Τα θέματα που προσεγγίσαμε είναι τα εξής: έχουμε τη συντήρηση του επαρχιακού οδικού δικτύου της Νισύρου της τάξης των 170.000 ευρώ που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ένα πολύ σημαντικό έργο για το νησί.

antiperivalon

Επίσης υπάρχει το πρόγραμμα «Φιλόδημος» όπου η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με την τεχνική υπηρεσία της άμεσα συνέπραξε με τον δήμο για να δει τα θέματα υδροδότησης στους δύο οικισμούς Eμπορειό και Νικειά όπου με τη σύμπραξη αυτή θα διευκολυνθεί η υδροδότηση, ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, καθώς ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του νησιού είναι αυτό της ύδρευσης.

Ένα θέμα που τέθηκε από το δήμαρχο είναι και αυτό του βιολογικού. Σε αυτό το ζήτημα και η περιφέρεια και ο περιφερειάρχης θα προσπαθήσουν να το υποστηρίξουν καθώς είναι ένα πολύ μεγάλο έργο για τη Νίσυρο, αφού είναι ένα έργο αναγκαίο όπως και η διαχείριση των στερεών αποβλήτων των ΧΥΤΑ που αν ξεπεράσουμε τα κωλύματα της νομοθεσίας, θα μπορέσουμε να κάνουμε μία σημαντική τομή».

Ο αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε και στις αδυναμίες που έχουν οι νόμοι να στηρίξουν ουσιαστικά τις νησιωτικές περιοχές, τονίζοντας ότι προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις. Ειδικότερα, μιλώντας για το θέμα δήλωσε τα εξής:

«Ο δήμος έχει τη δυνατότητα κάποιες φορές να προχωρήσει σε έργα ή κάποιες προμήθειες. Όμως όταν αφορούν ανταποδοτικότητα και εάν αυτή δεν ισοσκελίζεται με το κόστος της προμήθειας ή του έργου δεν εγκρίνεται αυτή η δαπάνη.

Μία πρώτης τάξης μεταρρύθμιση μπορεί να γίνει σε αυτό. Δηλαδή να μπορεί ένας νησιωτικός δήμος αν έχει τη δυνατότητα να προχωρεί σε τέτοιες ενέργειες ώστε να κάνει πιο εύκολη τη ζωή των νησιωτών. Ας έρθει η κυβέρνηση και ο νομοθέτης να δουν τα θέματα για να διευκολύνουμε τουλάχιστον την καθημερινότητα».

Ο κ. Φλεβάρης μίλησε επίσης και για το έργο βελτίωσης της βασικής λιμενικής υποδομής στο νησί, λέγοντας τα εξής: « Είναι δύσκολη και η μετακίνηση καθώς δεν υπάρχει αεροδρόμιο, μόνο λιμάνι και μάλιστα με την ευκαιρία να πω ότι προγραμματίζεται λιμενικό έργο με τη σύμπραξη του λιμενικού ταμείου για να βελτιωθούν οι λιμενικές εγκαταστάσεις στη Νίσυρο ένα έργο που μπορεί να φτάσει τα 3 εκατομμύρια ευρώ».

Όπως υπογράμμισε η περιφέρεια θα συνεχίσει τις επισκέψεις σε όλα τα νησιά για να ασχοληθεί με ζητήματα και έργα που τα απασχολούν.