Μονοπάτι 7. Νικειά - Αυλάκι

Monopati7

Το 7ο μονοπάτι ξεκινά κι αυτό από τα Νικιά και οδηγεί στο Αυλάκι, το νότιο όρμο της Νισύρου, που παλιότερα φιλοξενούσε οικισμό με αρκετές οικογένειες και θερμά λουτρά.

Στο πρώτο τμήμα του συναντάμε χαλάσματα από παλαιές εκκλησίες. Μετά το μικρό τμήμα που συμπίπτει με τον αμαξωτό δρόμο, κινείται ξανά πάνω στις λάβες των Νικιών και καταλήγει στο μοναστήρι του Αγ. Παντελεήμονα, πάνω από το Αυλάκι. Πλησιάζοντας στο Αυλάκι περνάει αρκετά κοντά από ένα ανθρωπογενή λόφο, το Κουμούλι. Δεν είναι ακόμα γνωστό αν πρόκειται για αρχαίο θολωτό τάφο ή απλά για περιοχή απόθεσης των αποξεσμάτων από τη λατόμευση και παραγωγή των μυλόπετρων.

Στον όρμο του Αυλακιού ανιχνεύστε στη ρηχή θάλασσα, μπροστά στο τελευταίο σπίτι του εγκαταλειμμένου χωριού, τα ζεστά νερά της θερμής πηγής. Παρατηρήστε τα όμορφα στρώματα μαύρων σκουριών που στην οροφή γίνονται κόκκινες και το επιβλητικό ανδεσιτικό ρεύμα λάβας που αποτελεί και το ακρωτήρι του Αυλακιού. Ξεκουραστείτε στη δροσερή αυλή του μοναστηριού του Αγ. Παντελεήμονα. Το 7ο μονοπάτι ξεκινά κι αυτό από τα Νικιά και οδηγεί στο Αυλάκι, το νότιο όρμο της Νισύρου, που παλιότερα φιλοξενούσε οικισμό με αρκετές οικογένειες και θερμά λουτρά.

Στο πρώτο τμήμα του συναντάμε χαλάσματα από παλαιές εκκλησίες. Μετά το μικρό τμήμα που συμπίπτει με τον αμαξωτό δρόμο, κινείται ξανά πάνω στις λάβες των Νικιών και καταλήγει στο μοναστήρι του Αγ. Παντελεήμονα, πάνω από το Αυλάκι. Πλησιάζοντας στο Αυλάκι περνάει αρκετά κοντά από ένα ανθρωπογενή λόφο, το Κουμούλι. Δεν είναι ακόμα γνωστό αν πρόκειται για αρχαίο θολωτό τάφο ή απλά για περιοχή απόθεσης των αποξεσμάτων από τη λατόμευση και παραγωγή των μυλόπετρων. Στον όρμο του Αυλακιού ανιχνεύστε στη ρηχή θάλασσα, μπροστά στο τελευταίο σπίτι του εγκαταλειμμένου χωριού, τα ζεστά νερά της θερμής πηγής. Παρατηρήστε τα όμορφα στρώματα μαύρων σκουριών που στην οροφή γίνονται κόκκινες και το επιβλητικό ανδεσιτικό ρεύμα λάβας που αποτελεί και το ακρωτήρι του Αυλακιού. Ξεκουραστείτε στη δροσερή αυλή του μοναστηριού του Αγ. Παντελεήμονα.

πηγή: igme.nisyros.gr